Oglasi

Gubitak Montenegro Airlinesa 90 miliona eura

Revizija je pokazala da je prošlogodišnji gubitak MA bio 1,97 miliona eura, a potencijalne obaveze 22,5 miliona eura.
Montenegro Airlines, Avioni, ZrakoploviMogućnosti poboljšanja finansijskog položaja, stoji u izvještaju, gotovo u cijelosti zavise od podrške Vlade i njenih planova za restrukturiranjeAl Jazeera - Arhiva

Crnogorski nacionalni zračni prijevoznik Montenegro Airlines (MA) imao je akumulirani gubitak od 89,8 milijuna eura na kraju prošle godine, drastično veći od imovine kompanije, zbog čega je njezin kapital negativan i iznosi minus 51,5 milijuna eura.

To je pokazalo revizorsko izvješće za prošlu godinu koje je načinila revizorska kuća "MV Konsalt" iz Podgorice, koja je dala mišljenje s rezervom na financijsko poslovanje MA, prenose Vijesti.

Revizija je pokazala da je prošlogodišnji gubitak MA bio 1,97 milijuna eura, a potencijalne obveze 22,5 milijuna eura.

Ocijenjeno je i da gubitak i obveze državna kompanija ne može financirati iz redovnog poslovanja, prenosi Tanjug.

Mogućnosti poboljšanja ograničene

"Sposobnost firme da nastavi sa poslovanjem, prije svega, zavisi od mogućnosti restrukturiranja obaveza i uspostavljanja zadovoljavajućeg stepena likvidnosti", navodi se u izvješću i dodaje da nedostatak obrtnog kapitala može prouzrokovati smanjeni opseg poslovanja te povećati rizik od nesolventnosti.

"Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja MA su ograničene i gotovo u cijelosti zavise od podrške Vlade i njenih planova za restrukturiranje", dodaje se u izvješću.

Stabilizacija poslovanja zračnog prijevoznika najavljuje se godinama, ali se od deklarativnog nije dalje odmaknulo, ocjenjuju Vijesti.

Prema posljednjoj listi najvećih poreznih dužnika koju je objavila Porezna uprava Crne Gore, nacionalni zračni prijevoznik na prvom je mjestu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.