Guardiola: Ubit će nas ako ne pobijedimo Monaco

„Cijela Evropa će nas gledati i ubit će nas ako ne pobijedimo“, kazao je trener engleskog Manchester Cityja Pep Guardiola uoči večerašnjeg sudara „Građana“ i francuskog Monaca u osmini finala Lige evropskih prvaka. Pored meča u Engleskoj, u istom terminu će megdan podijeliti Bayer Leverkusen (Njemačka) i Atletico Madrid (Španija).

City će goste iz Kneževine dočekati bez povrijeđenih Gabriela Jesusa i Kompanyja, dok je nastup Clichyja upitan. Ni trener Monaca Leonardo Jardim nije bez problema, večeras će biti bez povrijeđenog Boschilije i suspendiranog Jemersona. Ukoliko žele igrati revanš, večeras se žutih kartona moraju čuvati Sterling (Manchester City) i Glik (Monaco).

„Cijela Evropa će nas gledati, analizirati, ubiti ako izgubimo, hvaliti kada pobijedimo i to je nevjerovatno iskustvo za mene. Veoma sam impresioniran Monacom, to je jaka ekipa, bekovi igraju kao krila, krila kao ofanzivni vezni, a napadači su im žestoki borci – ubice u šesnaestercu“, istakao je Guardiola.

„Ne treba im puno prilika za postizanje golova, oni su najuspješniji evropski tim kada je riječ o prosjeku postignutih golova po utakmici.“

Njegov kolega sa klupe Monaca kaže kako je njegov tim promijenio dosta igrača u protekle tri sezone i uspio izboriti plasman među 16 najboljih timova.

„To je odlično jer pokazuje kako, uprkos svim promjenama, možemo igrati na vrhunskom nivou. U ekipi su tek dva ili tri igrača od sudara sa Arsenalom prije nekoliko godina. Ovo je naša 11. utakmica (u ovoj sezoni Lige prvaka), uključujući kvalifikacije i uvijek pokušavamo igrati na isti način. Oba tima vole igrati nogomet i imaju tehnički potkovane igrače“, istakao je Jardim.

Madriđani na BayAreni

Na BayAreni, „Apotekari“ iz Leverkusena dočekuju madridski Atletico, prošlogodišnjeg finalistu elitnog evropskog takmičenja.

U domaćem timu neće biti suspendiranog Calhanoglua i povrijeđenog Taha, a upitan je Bender, dok trener španskog predstavnika Diego Simeone ne može računati na povrijeđene Tiaga, Godina, Fernandeza i Juanfrana. Također nije siguran ni nastup golmana Oblaka, pa bi se na golu Madriđana mogao naći Moya.

Žutih kartona, ako žele nastup u revanšu, moraju se čuvati Henrichs (Bayer), te Gabi i Felipe Luis (Atletico).

„Ulazimo u ovu utakmicu veoma samouvjereni i radujemo joj se. Ako se dobro sjećam, prije dvije sezone smo od Atletica izgubili u ovoj etapi takmičenja. Moramo dati sve od sebe, napraviti prave odluke u posljednjoj trećini utakmice kako bi izvukli pozitivan rezultat. U ovakvim utakmicama je veoma važno imati raspoloženog strijelca, a takav je trenutno naš Javier Hernandez“, kazao je trener Bayera Roger Schmidt.

Simeone je prije utakmice pohvalio večerašnjeg protivnika.

„Leverkusen je veoma jak tim, naročito na krilima gdje su Karim Bellarabi i Kai Havertz. U napadu imaju Javiera ‘Chicharita’ Hernandeza koji je u dobroj formi. Sigurno će nam pokušati zagorčati život koga god da izvedu na teren“, istakao je trener Atletica.

Obje večerašnje utakmice počinju u 20:45.

Izvor: Al Jazeera i agencije