Guardian: Strahote u zatvorima jemenskih milicija koje podržavaju Emirati

Snage Sigurnosnog pojasa terete se za zlostavljanja u nezvaničnim zatvorima i pritvorskim centrima (Društvene mreže)

Britanski list The Guardian skreće pažnju na izvještaj o ljudskim pravima koji otkriva razmjere zlostavljanja s kojim se Jemenci suočavaju u neslužbenim pritvorskim centrima i zatvorima, posebno onima koje vode oružane grupe uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvještaj, koji je pripremila jemenska organizacija Mwatana, vodeća jemenska grupa za ljudska prava, pokazuje kako se povećao broj proizvoljnih hapšenja i vansudskih ubistava tokom sukoba koji traje više od pet godina.

Između maja 2016. i aprila 2020. godine organizacija Mwatana je dokumentirala više od 1.600 slučajeva proizvoljnih hapšenja, 770 prisilnih nestanaka i 344 slučaja mučenja koja su provodile sve zaraćene strane u Jemenu.

Iako su uvjeti u zvaničnim zatvorima zastrašujući, posebno zabrinjavaju dešavanja u neslužbenim zatvorima i pritvorskim centrima, čiji se upotreba proširila tokom rata u Jemenu, gdje porodice i posmatrači vrlo rijetko imaju pristup zatvorenicima.

Zlostavljanja u provinciji Abyan

U izvještaju se navodi da su Husi odgovorni za većinu proizvoljnih hapšenja i prisilnih nestanaka, ali da su posjete na terenu i hiljade intervjua s bivšim zatvorenicima, svjedocima, rođacima i advokatima pokazali da su snage UAE-a i naoružane grupe odane njima odgovorne za neke od najbrutalnijih tretmana zatvorenika, poput toga da su satima visili naglavačke i seksualno mučeni spaljivanjem genitalija.

U zatvoru “7. oktobar” u jemenskoj provinciji Abyan, koji kontroliraju snage Sigurnog pojasa podržane od UAE-a, zatvorenici su se suočavali s najgorim uvjetima, navodi se u izvještaju.

Bili su prisiljeni piti mokraću, bili su batinjani čekićem i izloženi seksualnom mučenju.

Svjedoci tvrde da su beživotna tijela pojedinih zatvorenika bacana u dvorište bolnice u blizini zatvora, navodi se u izvještaju.

Organizacija Mwatana je okrivila i jemensku Vladu, koju podržava Saudijska Arabija, za neka od ovih kršenja prava, rekavši kako snosi odgovornost za 282 hapšenja, 90 nestanaka, 65 slučajeva mučenja i 14 smrtnih slučajeva u pritvoru.

Izvor: Agencije