Guardian: Je li kralj Salman oduzeo neke ovlasti nasljedniku?

Optužbe za hakerski napad povećavaju pritisak na Bin Salmana, u suštini ga optužujući za novo kriminalno djelo (EPA)

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman nije prisustvovao nizu sastanaka u Saudijskoj Arabiji u protekle dvije sedmice, što je pokazatelj da je lišen nekih finansijskih i ekonomskih ovlasti, navodi britanski list Guardian.

List dodaje da se na osnovu informacija zaključuje da je odluku o ograničavanju Bin Salmanovih ovlasti, pa makar i privremeno, kralj Salman otkrio jednom broju ministara u svojoj vladi.

Salman je tražio od prestolonasljednika da prisustvuje prethodnom sastanku kabineta, na koji on nije došao, navodi britanski list.

Iako taj potez nije objavljen, Guardian navodi da je dobio informacije da će jedan od kraljevih pouzdanih savjetnika Musaed al-Aiban, koji je studirao na Harvardu i koji je nedavno imenovan savjetnikom za nacionalnu sigurnost, neformalno nadgledati odluke o ulaganjima u ime kralja.

Khashoggijevo ubistvo, rat u Jemenu

Odnos kralja i njegovog sina, prema Guardianu, pažljivo se prati i nadgleda nakon ubistva saudijskog državljanina Jamala Khashoggija, za koje se tvrdilo da ga je naredio Bin Salman.

Ubistvo saudijskog novinara izazvalo je val međunarodnih osuda iako saudijske vlasti poriču bilo kakvu vezu Bin Salmana s tim zločinom.

Stručnjaci za Bliski istok podijeljeni su u vezi s time jesu li Khashoggijevo ubistvo i zabrinutost zbog uloge Kraljevine u sukobu u Jemenu doveli do napetosti u srcu saudijskog kraljevskog divana, poznatog po tajnovitosti.

Dok većina posmatrača smatra da će Bin Salman preuzeti vlast u svoje ruke nakon očeve smrti, postoje neki znakovi da kralj pokušava obuzdati svog kontroverznog sina u vrijeme kad je Saudijska Arabija u centru međunarodne pažnje.

Guardian ističe kako je dobio informacije da je Bin Salman odsustvovao s dva nedavna sastanka ministara vlade, kojima predsjedava kralj.

Izostao s dva bitna sastanka

Princ, također, nije prisustvovao sastancima s visokim zvaničnicima koji su posjetili Kraljevinu u posljednje vrijeme, poput ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Nije prisustvovao ni sastanku s visokim zvaničnicima Svjetske zdravstvene organizacije, kao ni sastancima s premijerom Libana i ambasadorima Kine i Indije te susretima kralja i muftije.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdila je da se saudijski prestolonasljednik nije sastao s Lavrovim prošle sedmice, ističući da takav sastanak nije bio unaprijed planiran.

Iz nedavnih službenih izjava za medije o aktivnostima kralja i princa ne može se baš jasno razlučiti je li Bin Salman odsutan sa svih važnih događaja ili ne, navodi Guardian, s tim da se princ nije pojavljivao ni na jednoj od nedavnih fotografija ili u izjavama za medije.

Posljednje što se moglo čuti o njemu bile su informacije da je prošle sedmice telefonom razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Prema Guardianu, kralj Salman bio je posebno uznemiren zbog prestolonasljednikovog odsustva sa sastanka vlade prošlog utorka, na kojem je kralj raspravljao o mnogim izazovima s kojima se suočava ta zemlja.

Ništa bez kraljevog odobrenja

Tokom dvosatnog sastanka kralj je informiran o mnogim izazovima s kojima se suočavaju investicije u Saudijskoj Arabiji.

To je navelo kralja da donese odluku da sve buduće glavne finansijske odluke, barem zasad, trebaju dobiti njegovo odobrenje.

Prema informacijama kojima raspolaže Guardian, ta odluka odmah stupa na snagu.

Saudijska ambasada u Washingtonu odbila je odgovoriti na upit Guardiana da komentira te vijesti.

Izvor: Agencije