Guardian: Evropska socijalna pandemija – mržnja prema muslimanima

Članak upozorava na brzinu kojom se antimuslimanski rasizam pretvara u nasilje (Al Jazeera)

U zajedničkom članku u novinama The Guardian pod naslovom „Postoji socijalna pandemija koja truje Evropu: mržnja prema muslimanima“, dvije istraživačice iz Poljske i Njemačke kažu da će koraci u suprotstavljanju rasizmu u Evropi poduzeti nakon demonstracija “Crni životi su važni” (Black Lives Matter) biti besmisleni ako se pažnja ne usmjeri na predrasude o muslimanima.

Patrycja Sasnal, profesorica političkih nauka i šefica istraživačkog odjela na Poljskom institutu za međunarodne poslove (PISM), i Yasemin El Menouar, profesorica sociologije i voditeljica projekta „Religion Monitor“ fondacije Bertelsmann Stiftung u Njemačkoj, komentirale su da je Evropska unija, koja rijetko kad djeluje tako brzo, nakon manje od četiri mjeseca od ubistva Georgea Floyda za koje je odgovorna američka policija, te nakon što su se demonstracije pristalica pokreta “Crni životi su važni” proširile u svim dijelovima Evrope, postavlja svog prvog koordinatora za borbu protiv rasizma.

Autorice teksta smatraju ovo sjajnom idejom, ali da će ona biti besmislena ako mržnja prema muslimanima ne bude dio misije povjerene od Evropske unije.

Upozorenje na eskalaciju desničarskog terorizma

Ukazali su na to da predrasude o muslimanima postoje u svim krajevima Evrope. Ne samo da se kolektivno omalovažavaju i diskriminiraju Evropljani koji slijede islam, već se povećava i učestalost nasilja nad muslimanima, kazale su.

Članak se osvrnuo na istraživanje provedeno u sklopu projekta „Religion Monitora“ 2019. godine koje je još jednom potvrdilo rašireno nepovjerenje prema muslimanima širom Evrope. U Njemačkoj i Švicarskoj, svaki drugi ispitanik je rekao da islam doživljava kao prijetnju. U Velikoj Britaniji, dva od pet ispitanika dijeli ovaj stav. U Španiji i Francuskoj oko 60 posto ispitanika vjeruje da je islam nespojiv sa “Zapadom”, a u Austriji svaki treći ne želi imati susjede muslimane.

Ove rezultate je potvrdila Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u svom najnovijem izvještaju o porastu i značenju zločina iz mržnje nad muslimanima, kao i Evropska agencija za policijsku koordinaciju Europol, koja je ukazala na eskalaciju ekstremno desničarskog terorizma u 2019. godini.

Članak upozorava na brzinu kojom se antimuslimanski rasizam pretvara u nasilje, budući da je Vijeće Evrope u svom najnovijem izvještaju upozorilo da se “Evropa suočava sa zastrašujućom stvarnošću: antisemitistički, antimuslimanski i drugi rasistički zločini rastu alarmantnom brzinom”. Također, Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju potvrđuje ove rezultate u svom izvještaju o zločinima iz mržnje nad muslimanima.

Kada je u pitanju rasizam u Njemačkoj, članak je ukazao na njegovo često pojavljivanje pod krinkom predrasuda prema muslimanima. Oko 52 posto ispitanih u anketi provedenoj početkom 2019. godine izjavilo je da islam vide kao prijetnju. Ova percepcija je ostala stabilna na visokom nivou skoro deset godina.

Nadzor i evidencija mržnje prema muslimanima

U Poljskoj, gdje je prisutan izrazito mali broja muslimana, Arapi (koji su obično identificirani kao muslimani) najomraženija su etnička skupina više od deset godina. U anketi provedenoj 2020. godine 55 posto poljskih ispitanika izjavilo je da ih mrzi, a ovakve predrasude prema muslimanima u obje države pripremile su plodno tlo za rasističko nasilje. 

Dvije istraživačice su istakle da predrasude prema muslimanima postoje svugdje, ne samo geografski, već i u čitavom političkom spektru, jer se čini da svaka osoba u lijevim, desnim i strankama centra gaji srdžbu, iako iz različitih razloga.

Dodaju da bi uspostavljanje funkcije koordinatora Evropske unije za borbu protiv rasizma moglo revitalizirati sveobuhvatni evropski pristup antimuslimanskom rasizmu. No, trebao bi spojiti postojeći ured radi koordinacije evropskih napora u borbi protiv mržnje prema muslimanima, koji je uspostavljen 2015. godine, ali nije mnogo postigao, s pojačanim budžetom i snažnim i jasnim mandatom.

Istraživačice zaključuju svoj članak riječima da energičan i posvećen koordinator ne bi trebao koordinirati samo između institucija Evropske unije, već treba nadzirati i evidentirati mržnju prema muslimanima u svim državama članicama, jer samo 15 od 27 zemalja ima strategije za borbu protiv rasizma.

Izvor: The Guardian