Guardian: EU ‘zataškao’ brutalnost prema migrantima u Hrvatskoj

Migranti, BiH
Ostatak države pravi se da ne zna za veliki problem sa kojim zapadni obod BiH živi dramatično već pune tri godine (Anadolija)

Zvaničnici Evropske unije optuženi su za “veliko zataškavanje” nakon što su prikrivali dokaze neuspjeha hrvatske Vlade u nadzoru policije, koja je više puta optuživana za pljačke, zlostavljanje i ponižavanje migranata na njenim granicama, objavio je britanski list Guardian.

Interni e-mailovi Evropske komisije, u koje je Guardian, kako se navodi u tekstu, imao uvid, otkrivaju da su se zvaničnici u Briselu plašili negativnih reakcija kada su odlučivali o tome da li u potpunosti otkriti nedostatak volje u Hrvatskoj za monitoring mehanizma koji su ministri prethodno pristali finansirati novcem EU-a.

Poštivanje evropskih standarda

Prije odgovora na upite visokog dužnosnika u januaru, službenik EK-a je upozorio kolegu da će neuspjeh hrvatske Vlade da iskoristi novac namijenjen graničnoj policiji prije dvije godine “sigurno biti shvaćen kao ‘skandal'”, piše Guardian.

Nadzor ponašanja graničnih policajaca bio je uslov da Hrvatska dobije veću finansijsku podršku EU-a.

Kako navodi britanski list, hrvatska policija je na granici s Bosnom i Hercegovinom u više navrata nasilno vraćala migrante i izbjeglice, a spominje se i incident u kojem je migrant ustrijeljen.

U odgovoru na optužbe za prikrivanje, glasnogovornik EK-a rekao je Guardianu da informacije nisu otkrivene jer se vjerovalo da su “nepotpune”.

Ove informacije, tvrdi list, bacaju u centar pažnje historijat hrvatskih vlasti po pitanju ljudskih prava i očiglednu spremnost izvršne vlasti EU-a da prikrije neuspjeh zvaničnog Zagreba.

Hrvatska, navodi Guardian, želi ući u schengensku zonu, no, dodaje, to je nešto što zahtijeva poštivanje evropskih standarda o ljudskim pravima na granicama.

Guardian navodi i svjedočenje o posljednjem graničnom incidentu, koji je, kako je rečeno, bio najnasilniji u balkanskoj migrantskoj krizi.

‘Mučili su nas tri do četiri sata’

Prema svjedočenju na koje se poziva britanski list, 26. maja je grupa osoba u crnim uniformama zaustavila 11 Pakistanaca i pet Afganistanaca na Plitvičkim jezerima, 16 kilometara unutar hrvatske teritorije.

Prema izvještaju Danskog vijeća za izbjeglice, koje migrantima u Bosni i Hercegovini pruža ljekarsku pomoć, oni su migrante vezali za stabla, licem prema drvetu, te prislanjali oružje uz njihove uši i pucali uzrak.

Također su, navedeno je, pucali oko njihovih nogu.

“Stalno su govorili: ‘Želim te tući i ubiti’. Mučili su nas tri do četiri sata”, rekao je jedan od njih Guardianu.

Izvor: Guardian