Guaidou nadzor nad venecuelskim bankovnim računima u SAD-u

Juan Guaido, Venecuela
Glavni tužilac zatražio je da Guaidou bude zabranjen izlazak iz Venecuele na osnovu istrage o njegovim antivladinim aktivnostima (EPA)

Američka administracija formalno je čelniku oporbe i samoproglašenom predsjedniku Venezuele Juanu Guaidou, čiju je vlast priznala, predala nadzor nad venezuelskim bankovnim računima u Sjedinjenim Američkim Državama, priopćio je u utorak State Department.

Čelnik američke diplomacije Mike Pompeo potpisao je dokument kojim se Guaidou povjeravaju “računi venezuelske Vlade i venezuelske središnje banke u FED-ovoj banci u New Yorku i svim drugim američkim bankama”, dodao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino, kako prenosi Hina.

“Ta će potvrda pomoći legitimnoj vladi u Venezueli da sačuva imovinu u korist venezuelskog naroda”, ocijenio je.

SAD je prošlog tjedna priznao Juana Guaidoa privremenim predsjednikom odmah nakon njegova samoproglašenja, pozivajući i druge zemlje da to učine.

Poziv SAD-a međunarodnoj zajednici da uradi slično

Uz to, traže od međunarodne zajednice da “poduzme slične korake kako bi venezuelska imovina bila zaštićena od nove krađe korumpiranog režima” socijalističkog čelnika Nicolasa Madura, koga Washington više ne priznaje predsjednikom, dodao je Palladino.

Venezuela ima približno osam milijarda dolara deviznih rezervi diljem svijeta.

Guaido je od Londona zatražio da mu preda kontrolu nad 1,3 milijarde u zlatu u Banci Engleske.

Istodobno je američki ministar financija Steven Mnuchin u utorak upozorio da bi gospodarski pritisak na Madurov režim mogao biti pojačan, dan nakon informacije o uvođenju sankcija venezuelskoj državnoj naftnoj tvrtki.

“Razmišljamo o uvođenju dodatnih sankcija kako bi bila zaštićena imovina zemlje u korist venezuelskog naroda”, kazao je Mnuchin za Fox Business.

U manje od mjesec dana Guaido je od nepoznatog venezuelskog političara došao u središte pozornosti preuzevši predsjedanje Kongresom, koji je pod kontrolom oporbe.

Glavni tužitelj Venezuele Tarek Saab zatražio je u utorak da Guaidou bude zabranjen izlazak iz zemlje, na temelju kaznene istrage o njegovim protuvladinim aktivnostima, prenosi Tanjug.

Tužilac traži zabranu odlaska i blokiranje računa

Agencija AP prenosi da je tužitelj u utorak podnio taj zahtjev pred Vrhovnim sudom.

On je, kako se navodi, od suda zatražio i da blokira financijske račune Guaidou.

Saab nije otkrio o kakvim je kaznenim djelima riječ u istrazi protiv Guaidoa, ali je kazao kako su u vezi s nemirima koji su pokrenuti njegovom odlukom o vlastitom proglašenju privremenim predsjednikom prošlog tjedna, čime je izravno doveo u pitanje autoritet predsjednika Venezuele Madura.

Uz SAD, oporbu Venezuele u preuzimanju vlasti podržali su Izrael, Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj.

S druge strane, Turska, Iran, Rusija, Kina, Bolivija, Meksiko, Kuba te još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

Izvor: Agencije