Guaidoa dočekali sukobi na aerodromu u Caracasu

Više od 50 zemalja svijeta Guaidoa priznaje kao zakonitog čelnika Venecuele (EPA)

Opozicioni čelnik Venecuele i samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido sletio je u Caracas nakon trosedmične međunarodne turneje, a uoči njegovog povratka na glavnom aerodromu te zemlje izbili su sukobi između opozicionih zastupnika i pristalica predsjednika Nicolasa Madura, javila je dpa.

Opozicioni čelnik i samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele Juan Guaido u tri sedmice boravio je, među ostalim, u Washingtonu, Davosu i Briselu.

“Sletjeli smo u Caracas. Donosim sa sobom podršku slobodnog svijeta, spremnog pomoći nam u obnovi demokratije i slobode”, napisao je Guaido na Twitteru.

Uoči njegovog dolaska, na aerodromu su izbili sukobi između opozicionih zastupnika i pristalica predsjednika Nicolasa Madura.

Snimku sukoba na Twitteru je objavila Guaidova opoziciona stranka Voluntad Popular, s podtekstom: “Militanti i dužnosnici Madurova režima napadaju zastupnike i pokušavaju im zapriječiti pristup aerodromu radi dočeka (Guaidoa)”.

Nacionalni sindikat novinara Venezuele (SNTP) objavio je da su Madurove pristalice prebili dvojicu novinara koji su pokušavali izvještavati s mjesta događa.

Kako bi spriječile opozicione zastupnike da dočekaju Guaidoa, vlasti Venecuele podigle su cestovne zapreke između Caracasa i zračne luke koja se nalazi u Marquetiji, nekih 25 kilometara južno od glavnog grada, priopćio je Guaidov ured.

Washington, Davos, Brisel i London

Guaido, koji se prošle godine proglasio privremenim predsjednikom i kojeg više od 50 zemalja svijeta priznaje kao zakonitog čelnika Venecuele, vratio se s međunarodne turneje na koju je otišao uprkos zabrani putovanja.

Turneja je uključivala posjetu Bijeloj kući, gdje je dočekan na način uobičajeno rezerviran za čelnike država; posjeta Davosu gdje je prisustvovao na Svjetskom ekonomskom forumu, te posjeta Briselu, gdje je pozvao međunarodnu zajednicu da pojača sankcije Venecueli. Posjetio je i London, te se susreo s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Lokalni su mediji izvijestili i o sukobu opozicionih zastupnika sa zaposlenicima državne aviokompanije Conviasa.

Američko ministarstvo financija prošle je sedmice toj aviokompaniji nametnulo sankcije s objašnjenjem da je se koristi za “prevoz korumpiranih režimskih dužnosnika po svijetu s ciljem jačanja podrške njegovim antidemokratskim nastojanjima”.

Uprkos podršci međunarodne zajednice i masovnim protuvladinim demonstracijama u Venecueli, Guaido nije uspio istisnuti Madura, koji je osvojio drugi mandat na kontroverznim izborima 2018. Razlog tome najvećim je dijelom činjenica da Maduro, za čijeg je mandata došlo do ekonomskog urušavanja koje je izazvalo masovni egzodus stanovništva, još uvijek uživa podršku moćne vojske.

Izvor: Agencije