Guaido traži od Parlamenta da proglasi vanredno stanje

Juan Guaido pozvao je i na 'akcije na ulici' (EPA)

Predsednik Narodne skupštine Venecuele Juan Guaido rekao je da će  od parlamenta zatražiti proglašenje “vanrednog stanja” kako bi se rešila situacija nastala zbog nestanka struje koja od četvrtka paralizuje zemlju.

“Za ponedeljak sam sazvao vanrednu sednicu nacionalnog parlamenta, na kojoj ćemo doneti odluke o humanitarnoj pomoći”, rekao je pred poslanicima, pozivajući i na “akcije na ulici”.

“U ponedeljak ću zatražiti u Narodnoj skupštini da se proglasi vanredno stanje kako bismo omogućili ulazak humanitarne pomoći” u zemlju, što će omogućiti “traženje međunarodne pomoći”, dodao je Guaido, koji se 23. januara proglasio privremenim predsednikom i kojega je priznalo pedesetak zemalja.

Struja se vraća u dijelove Venecuele

“Sada se moramo zabaviti ovom katastrofom”, istakao je.

Najmanje je 250 tona humanitarne pomoći, koja se sastoji od hrane i lekova, a uglavnom dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, nagomilano je na granici Venecuele sa Kolumbijom i Brazilom. Vlada se 23. februara usprotivila njenom ulasku u zemlju, sumnjajući u pokušaj vojne intervencije iza kojeg se skriva SAD.

Venecuela od četvrtka uveče nema struje, što pogoršava ekonomsku krizu u koju je zapala zemlja: u prekidu su saobraćaj, vodosnabdevanje i telekomunikacije.

Najmanje je 15 ljudi umrlo u bolnicama koje uglavnom nemaju ispravne strujne agregate.

Struja se, nakon nekoliko dana, vratila u neke delove Venecuele, ali mnoge oblasti su i dalje bez elektične energije.

‘Višestruki cyber napadi’

Vlada i opozicija se međusobno optužuju da su odgovorni za slom infrastrukture, prenosi AP.

Predsednik Nicolas Maduro napisao je na svom Twititer profilu da su “višestruki cyber napadi” izazvali prekide i poremetili napore da se popravi nacionalna mreža.

Opozicioni lider Guaido i njegov saveznik SAD kažu da su Madurove tvrdnje da su oni sabotirali elektroenergetski sistem apsurdne.

Izvor: Agencije