Guaido: Prvi kamion humanitarne pomoći ušao u Venecuelu

Američkom rezolucijom bi se zatražio ulaz humanitarne pomoći u Venecuelu (EPA)

Opozicioni vođa Juan Guaido objavio je danas da je prvi kamion humanitarne pomoći ušao u Venecuelu preko brazilske granice, uprkos naređenju predsjednika Nicolasa Madura da se ta granica zatvori. 

„Pažnja Venecuelo, zvanično objavljujemo da je prvi tovar humanitarne pomoći ušao preko naše granice sa Brazilom. To je veliki uspeh Venecuelo“, napisao je Guaido preko Twittera, prenosi Hina.

Maduro demantuje da postoji humanitarna kriza i naložio je zatvaranje granica Venecuele da bi se blokirao ulazak humanitarne pomoći koju smatra da je samo izgovor za vojnu intervenciju. 

Suzavcem na demonstrante

Guaido se danas uputio u mjesto Cucuta na granicu sa Kolumbijom gdje je uskladištena pristigla humanitarna pomoć iz SAD-a.

On je rekao da stoji među više tona pomoći ali Madurova vlada ne dozvoljava da uđe u Venecuelu. 

Maduro je zatvorio granice sa Kolumbijom i vojnici nacionalne garde danas su se sukobili sa demonstrantima. 

U drugom gradu koji se graniči sa Kolumbijom venecuelanski vojnici suzavcem su rastjerali demonstrante koji su pokušali da dođu do mosta Simon Bolivar u gradu San Antonio Tachira da traže da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći, prenose novinari agencije AFP.

Guaido se prije mjesec proglasio privremenim predsjednikom zemlje i obećao je da će prekinuti, kako je rekao, tiraniju predsjednika Madura.

Izvor: Agencije