Guaido najavio okupaciju predsjedničke palate u Caracasu

U utorak su u Caracasu i drugim gradovima Venecuele održani novi protesti opozicije (EPA)

Lider opozicije i samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele Juan Guaido izjavio je da mu za otvaranje ureda u predsjedničkoj palati treba još podrška venecuelanske vojske.

“Uskoro će nam trebati ured za rad. Kada dobijem podršku vojske, otići ću u palatu Miraflores i sjesti u svoj ured”, kazao je on pristalicama u Santa Monici, prenosi Anadolija.

U utorak navečer su u Caracasu i drugim gradovima Venecuele održani novi protesti opozicije, koje je Guaido organizirao zbog problema u napajanju električnom energijom širom te južnoameričke zemlje.

Manji broj demonstranata

Na protestima se ovog puta okupio znatno manji proj demonstranata, a organizatori tvrde da je do toga došlo zbog problema u komunikaciji, koja je, također, posljedica prekida napajanja strujom.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotirala.

Napetost se dodatno povećala kada se Guaido 23. januara proglasio za privremenog šefa države, što su podržale SAD i mnoge evropske i latinoameričke države.

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju vlast predsjednika Madura.

Izvor: Agencije