Guaido će se sastati s Pompeom u Kolumbiji

Juan Guaido nije napuštao Venecuelu od februara, kada je, uprkos sudskoj zabrani, posjetio Kolumbiju (EPA)

Juan Guaido, opozicijski vođa u Venecueli, sastat će se u ponedjeljak u Bogoti s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, na regionalnoj konferenciji o borbi protiv terorizma, kazala su dva izvora bliska Guaidou, a predsjednik Nicolas Maduro je poručio da želi direktno razgovarati sa Washingtonom. 

Guaido je potvrdio u nedjelju da je stigao u Kolumbiju i da će razgovarati s kolumbijskim predsjednikom Ivanom Duqueom, ali nije spomenuo Pompea.

Glasnogovornici State Departmenta i Guaida nisu željeli komentirati sastanak s Pompeom, prenosi Hina.

Guaido nije napuštao Venecuelu od februara, kada je, uprkos sudskoj zabrani, posjetio Kolumbiju, kako bi organizirao prevoz humanitarne pomoći uz podršku SAD-a, što su blokirali vojnici odani venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru.

‘Povratak pun dobrih vijesti’

U poruci na Twitteru, Guaido je naveo da je zahvalan Duqueu na podršci i izrazio nadu da će posjeta “stvoriti uvjete koji će ih dovesti do slobode”.

“Uvjeravam vas da će moj povratak u našu zemlju biti pun dobrih vijesti”, dodao je.

SAD i još 50 zemalja priznali su Guaidoa za legitimnog predsjednika Venecuele prošlog januara.

Međutim, Maduro je i dalje na vlasti, uprkos američkim sankcijama protiv venecuelskog naftnog sektora.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro poručio je u intervjuu za Washington Post da želi direktno razgovarati s Washingtonom radi izgradnje novog odnosa između SAD-a i Venecuele, prenosi Hina.

“Ako se dvije vlade poštuju, bez obzira na veličinu Sjedinjenih Američkih Država, i ako postoji dijalog, razmjena istinitih informacija, budite sigurni da možemo izgraditi novi tip odnosa”, kazao je Maduro u rijetkom razgovoru za američke medije.

“U odnosu baziranom na poštovanju obje su strane na dobitku. Konfrontacija proizvodi samo gubitnike. To je formula”, citira Washington Post njegove riječi.

Izvor: Agencije