Grupna faza Lige prvaka s pečatima Džeke, Tadića, Brozovića…

Edin Džeko je grupnoj fazi postigao pet i asistirao za dva gola (EPA)

Bh. napadač Edin Džeko je rame uz rame s Lionelom Messijem, „krvnikom“ grupne faze mogao bi biti proglašen hrvatski fudbaler Marko Livaja, najveći trkač je njegov sunarodnjak Marcelo Brozović, dok ovaj fudbaler, uz Matiju Nastatića, može biti nazvan i najboljim „otimačem“ lopti.

Tako kaže statistika grupne faze Lige prvaka, kojoj su, ako ćemo suditi po brojkama, fudbaleri sa prostora bivše Jugoslavije dali više nego snažan pečat.

Tvrdnje o tome ko je bio najbolji fudbaler već spadaju u domen relativnog, ali statistički fudbalski portal Squawka izračunao je da je Edin Džeko poravnat s Lionelom Messijem na diobi prvog mjesta, sa po 320 bodova.

U tom poretku, Barcelonin veznjak Ivan Rakitić je 7. sa 260, Hrvat iz CSKA Nikola Vlašić je 16. sa 230, dok je i njegov sunarodnjak iz Reala Luka Modrić odmah ispod, također sa 230 bodova.

Tadićevih 12 golova

Brojke kažu da je kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na listi najboljih strijelaca na diobi trećeg mjesta sa pet pogodaka (manje samo od Roberta Lewandowskog i Lionela Messija), koliko su postigli i napadač Hoffenheima Hrvat Andrej Kramarić i Ajaxov Srbijanac Dušan Tadić. No, ako ćemo gledati i knockout fazu, Tadić uz svoje ime ima čak osam golova iz 12 utakmica, prema čemu ne neprikosnoven među balkanskim strijelcima.

Dušan Tadić vukao je Ajax do niza od 12 utakmica bez poraza

Osim toga, Džeko ima i dvije asisencije, a u vrhu je poretka i po udarcima u ovir gola, kojih je u četiri nastupa imao 12. Više su imali samo Neymar i Lewandowski.  

Ako izuzmemo Crvenu zvezdu, koja zaslužuje posebnu priču, ukupno su 32 fudbalera iz zemalja bivše Jugoslavije nastupala u grupnoj fazi Lige prvaka, a zajedno su postigli 21 pogodak.

Statistika uspješnosti dodavanja pokazuje da je hrvatski reprezentativac i član Barcelone Ivan Rakitić peti na ukupnoj listi, sa 92 posto (435 od 473). Interov Hrvat Marcelo Brozović  zabilježio ih je 388 (88 posto uspješnosti), bh. veznjak iz Juventusa Miralem Pjanić 375 (91 posto), a Unitedov Nemanja Matić 330 (91 posto).

Handanovič na mukama – 32 odbrane

Prema udarcima na gol, Džeko ih je imao 12 (još 3 van okvira), dok je Kramarić zabilježio 9 (još 7 van okvira), CSKA-ova zvijezda Nikola Vlašić 8 (5), a Dušan Tadić 7 (3).

Brozović se, također, istakao po pokretljivosti. Sa 73.447 metara, Interov fudbaler je na vrhu liste grupne faze Lige prvaka po pretrčanoj distanci. Dušan Tadić je četvrti sa 69.150, dok je Nikola Vlašić pretrčao 64.501 metara.

Marcelo Brozović je fudbaler koji je pretrčao najviše u grupnoj fazi Lige prvaka

Prema asistencijama. Džeko dijeli 12. mjesto, sa dvije, a isto toliko imali su i Vlašić i Rakitić.

Statistika oduzetih lopti kaže da ih je Schalkeov fudbaler Matija Nastasić imao 17, isto kao i Brozović, dok se u tom polju istakao i Vlašić, sa 14.

Zvezda: Pavkov maksimalno uspješan, Borjan imao 39 odbrana

Crvenu zvezdu, naravno, treba izdvojiti iz statistike, kao jedini klub s područja bivše Jugoslavije koji se izborio za privilegiju da nastupi u grupnoj fazi Lige prvaka.

Statistički gledajući, Milan Pavkov je jedan od rijetkih napadača u LP koji su imali stoprocentan učinak u grupnoj fazi – 2 udarca na gol i isto toliko golova.

Zvezdin golman Milan Borjan ukupno je zabilježio 39 odbrana, od čega su bila 29 udaraca unutar šesnaesterca. Imao je dvije utakmice bez primljenog pogotka.

Svih šest nastupa zabilježili su samo Borjan i Miloš Degenek, a ovaj drugi je ubjedljivo najviše pretrčao – 60.142 metara, a imao je i najviše uspješnih dodavanja – 145 od 185 (78 posto).

Zvezda je imala 43 udarac na gol, od čega 16 u okvir, 11 uspješnih dugih dodavanja od ukupno 66 (17 posto), 17 kornera, 132 napada, 73 posto tačnih dodavanja, 677,6 pretrčanih kilometara, 17 žutih kartona, a u prosjeku je po utakmici bilježila 35 posto posjeda lopte.

Vlašić je na visokom petom mjestu prema driblinzima, kojih ima 17 (ukupno 5. mjesto u Ligi prvaka), a Tadić ih je zabilježio 10.

Portal Squawka je u tim grupne faze svrstao samo jednog fudbalera  Balkana, Dušana Tadića, koji je vodio Ajax do niza od čak 12 utakmice bez poraza, računajući i kvalifikacije. Ovaj portal ističe da je Tadić zahvaljujući driblinzima, kreativnosti i čeličnim živcima, bio pokretačka snaga amster damskog velikana.

S druge strane, mjesta u najgorem timu pripala su Srbijancu iz Manchester Uniteda i Hrvatu iz Intera Ivanu Perišiću, za kojeg je konstatovano da je i dalje pod „mamurlukom“ od uspjeha „vatrenih“ sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.  

Od golmana, na najvećim mukama je bio Interov Samir Handanovič. Slovenac je u šest utakmica primio sedam golova, a zabilježio 19 odbranjenih udaraca unutar šesnaesterca. Ukupno ih je zabilježio 32 i po tome je treći golman grupne faze Lige prvaka. Jan Oblak je, vjerovatno zahvaljujući čvrstoći odbrane Atletica, imao samo sedam odbrana, a Karlo Letica, Hrvat na golu Club Bruggesa, šest.

Najgrubljim igračem svakako bi se mogao zazvati Marko Livaja. Hrvat iz grčkog AEK-a je, računajući i kvalifikacije, dobio dva crvena i tri žuta kartona.

Osim njega, isključenje je zaradio i Crnogorac Stefan Savić, čiji jedini nastup za Atletico Madrid u grupnoj fazi, očigledno, nije završio slavno.

Izvor: Al Jazeera, agencije i portali