Grupe za ljudska prava traže pristup saudijskim zatvorenicima

Iz AI-a su naveli kako su dokumentirali 10 slučajeva mučenja i zlostavljanja dok su aktivisti držani na nepoznatoj lokaciji prošlog ljeta (EPA)

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su Saudijsku Arabiju da im omogući pristup zatvorenima u ovom bliskoistočnom kraljevstvu dan nakon što su britanski parlamentarci zaprijetili da će objaviti vlastiti izvještaj sa detaljima optužbi za zlostavljanje osim ako im Rijad naredne sedmice ne dozvoli pristup.

Amnesty International i Human Rights Watch (HRW) u petak su pozvali Saudijsku Arabiju da omogući nezavisnim posmatračima susrete sa zatvorenicima, uključujući aktivistkinje za ženska prava koje navodno muče, kao i istaknute ličnosti koje su pritvorene u sklopu antikorupcijske kampanje.

Međunarodni nadzor stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i njene uloge u ratu u Jemenu pojačao se nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija u konzulatu ove države u turskom gradu Istanbulu prošlog oktobra.

Specijalna izvjestiteljica UN-a za vanpravne, grupne ili pristrane egzekucije kazala je za agenciju Reuters u četvrtak kako će naredne sedmice doputovati u Tursku kako bi predvodila „nezavisnu međunarodnu istragu“ ubistva.

Ambiciozne reforme

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, koji je negirao optužbe da je naredio ubistvo, forsira ambiciozne reforme kako bi pokušao transformirati ekonomiju i društvo kraljevstva. No, to je sve pratila čistka prema disidentima i oštrija regionalna politika.

Država Zaljeva, monarhija gdje su zabranjeni javni protesti i političke stranke, navodi kako nema političkih zatvorenika i negira optužbe o zlostavljanju. Zvaničnici navode kako je potrebno praćenje aktivista kako bi se osigurala stabilnost društva.

Uprkos okončanju zabrane da žene voze automobile prošle godine, brojne aktivistice su uhapšene od maja, mnoge od njih su bile dio kampanje za pravo da voze, kao i okončanja kraljevskog sistema muških čuvara.

Iz AI-a su naveli kako su dokumentirali 10 slučajeva mučenja i zlostavljanja dok su aktivisti držani na nepoznatoj lokaciji prošlog ljeta.

Sa druge strane, iz HRW traže kako također žele pristup prinčevima i biznismenima nakon što je veliki broj poznatih ličnosti privedeno novembr 2017. godine po naredbi princa MBS-a u kampanji koju kritičari opisuju kao pretres i igru sile.

Manjak nezavisnosti

Neki od pritvorenih, među kojima su Amr Dabbagh i Bark bin Laden, oslobođeni su ranije ove sedmice, no vjeruje se kako su među pritvorenima bivši guverner Rijada princ Turki bin Abdullah, saudijsko-etiopski milijarder Mohammed al-Amoudi i bivši ministar ekonomije Adel Fakieh.

Iz HRW-a navode kako nezavisnosti manjka u radu Komisije za ljudska prava kraljevstva i javnog tužilaštva, oba tijela Vlade, kako bi provodili kredibilne i transparentne istrage.

„Unutrašnje istrage Saudijske Arabije imaju slabe šanse da dođu do istine o odnosu prema zatvorenicima, među kojima su i istaknuti građani ili da pozovu na odgovornost one koji se terete za zločine“, navodi zamjenik direktora HRW-a Bliski istok Michael Page.

Saud al-Qahtani, savjetnik princa Mohammeda koji je otpušten zbog uloge u ubistvu Khashoggija, navodno je nadgledao mučenje najmanje jedne žene aktivistice i ispitivanje nekih zatvorenika u antikorupcijskoj kampanji.

Izvor: Al Jazeera i agencije