Grupa intelektualaca upozorava EU: Ne tolerisati nacionalizam u Bosni i Hercegovini

Pismo je poslano na adresu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera (NAP)

Grupa nezavisnih bosanskohercegovačkih intelektualaca uputila je uoči samita EU – Zapadni Balkan pismo čelnicima Evropskog parlamenta u kojem ih upozorava na opasnost od nacionalnih politika u Bosni i Hercegovini, javlja novinska agencija Patria.

Pismo je poslano na adresu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera.

Sutrašnji skup u Sofiji zamišljen je kao podrška državama zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama, a predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini dolaze na samit s vrlo neusaglašenim stavovima.

Grupa nezavisnih intelektualaca i novinara izrazila je čelnicima EU-a duboku zabrinutost zbog političkog stanja u Bosni i Hercegovini. Navode da se čelnicima Unije obraćaju s uvjerenjem “da bi nastavak toleriranja aktuelnih nacionalističkih politika u BiH mogao imati nesagledive posljedice, ne samo po budućnost BiH i njenih građana već i za cijeli region, pa i šire”.

Hitne sankcije

“Zbog toga su potrebne jasne i hitne smjernice, sa definisanim rokovima i sankcionišućim odredbama prema aktuelnim bh. vlastima, koje bi dolazile od najviših funkcionera i institucija, kao što su: Evropski parlament, Evropsko vijeće i Evropska komisija”, navodi se u pismu.

Potpisnici pisma podsjećaju da se posljednji u nizu simptomatičnih postupaka bh. vlasti tiče neusvajanja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čime se, kako su istakli potpisnici pisma, “dodatno urušava suverenitet BiH dovodeći zemlju na ivicu političkog haosa i anarhije”.

U pismu se ističe i to da konstantnim razgovaranjem s predstavnicima takvih “deklarativno pro-evropskih, a u svojoj suštini, i praktično, duboko antievropskih politika, bez jasnih etiketiranja ključnih krivaca, najviši funkcioneri EU-a i sami daju kredibilitet kreatorima i nosiocima objektivno neodrživog stanja, čime se uskraćuju osnovna ljudska i civilizacijska prava građanima BiH”.

“Također, na ovaj način od vas tražimo da svojim autoritetom i sa stanovišta EU legislative utječete na predstavnike Hrvatske, kao članice EU-a, te na predstavnike Srbije, kao zemlje koja je u procesu pridruživanja EU-u, da se prestanu miješati u unutrašnja pitanja BiH, odnosno da konačno prekinu kontinuirane višedecenijske nasrtaje na teritorijalni integritet i suverenitet BiH, zbog čega posljedice trpe svi građani BiH bez obzira na vjersku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost”, navodi se u pismu.

“Naš zahtjev, iako smo svjesni da na to ne možete uticati na isti način kao kod Hrvatske i Srbije, jednako se, u smislu miješanja u unutrašnja pitanja u BiH, odnosi i na Rusiju i Tursku. Naša država odlučila se za članstvo u Evropskoj uniji, a ne za članstvo u nekim drugim, euroazijskim asocijacijama.”

Retrogradni procesi

Dodaje se kako su, “odani vrijednostima EU-a kao zajednice slobodnih građana, iako zabrinuti retrogradnim procesima u nekim zemljama članicama EU-a, mi, potpisani, duboko uvjereni da je članstvo u EU-u najbolji izbor za sve zemlje Balkana, snažno potičemo institucije EU-a da naprave odlučne iskorake kojima će nedvosmisleno dati do znanja da je ulazak BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju strateški prioritet koji ni pod kojim uvjetima više neće doći u pitanje”.

Pismo potpisuju nezavisni intelektualci i novinari Esad Bajtal, Nerzuk Ćurak, Nermina Mujagić, Asim Mujkić, Esad Duraković, Goran Kovačević, Zlatko Hadžidedić, Drago Bojić, Mile Babić, Dino Mustafić, Zlatko Dizdarević, Dragan Bursać, Srđan Šušnica, Haris Ljevo, Armin Aljović i Srđan Puhalo.

Stavovi grupe bh. intelektualaca bit će poslani i na adrese ambasada u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije