Gruevski u Mađarskoj, raspisana međunarodna potjernica

Makedonska policija raspisala je međunarodnu potjernicu za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim koji je osuđen na dvije godine zatvora, ali se nije javio na izdržavanje kazne.

Informaciju da je potjernica raspisana na svojoj je internet stranici objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije.

Prethodno je policija potvrdila da se Gruevski nalazi u Mađarskoj gdje je zatražio azil, prenose makedonski mediji.

“Nakon napravljenih provjera, Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije je utvrdilo da se Nikola Gruevski, koji se traži zbog izvršenja zatvorske kazne u trajanju od dvije godine, nalazi u Mađarskoj”, navodi se u priopćenju makedonskog MUP-a.

Potvrdu da je Gruevski u Mađarskoj dale su tamošnje vlasti, uz potvrdu da je tražio azil.

Objava na Facebooku

Prethodno je na Facebook stranici Nikole Gruevskog objavljeno da se nalazi u Mađarskoj gdje namjerava zatražiti politički azil, jer je posljednjih dana primio brojne prijetnje.

Na upit Al Jazeere je li Gruevski trenutno u Mađarskoj i je li zatražio politički azil, službena Budimpešta odgovorila je da ne može ni potvrditi, ni negirati tu informaciju.

Iz ureda mađarskog premijera Viktora Orbana su rekli i kako ne mogu komentirati pojedinačne zahtjeve za dobivanje azila koji su trenutno u proceduri.

Makedonska policija prethodno je raspisala nacionalnu potjernicu za Gruevskim, jer ga čeka odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne.

Od petka, kada je sud pokušao da mu uruči rješenje o odbijanju žalbe za odgodu izvršenja kazne, Gruevski je nedostupan.

Pravosnažno je osuđen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti prilikom kupovine službenog automobila za Ministarstvo unutarnjih poslova 2012. godine, kada je bio premijer.

Zatražio politički azil

“Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj”, napisao je Gruevski na svom Facebook profilu.

“Uvijek ću ostati vjeran Makedoniji. Nikada neću odstupiti“, poručio je Gruevski.

Glasnogovornik VMRO-DPMNE, Dimče Arsovski potvrdio je da ne zna gdje je Gruevski, kao ni da stranka nema informaciju o tome da se bivši premijer nalazi u Mađarskoj.

Arsovski je od stranačkih kolega čuo da je Gruevski na Facebooku objavio da je u Mađarskoj i da je tamo zatražio politički azil.

Stranci nije poznato ni jesu li Gruevskom upućivane prijetnje, kako je to naveo na Facebooku, rekao je Arsovski.

Oduzet mu pasoš

Glavni tajnik vodeće makedonske opozicijske stranke VMRO-DPMNE Igor Janušev izjavio je da bivši lider te partije i nekadašnji premijer Nikola Gruevski nije u sjedištu stranke i da policija može to uz nalog i provjeriti.

Janušev tvrdi da je potraga za Gruevskim “klasična zloupotreba policije u stranačko-policijske ciljeve” i “hajka i linč protiv svih koji misle drugačije”.

“Ukoliko policija posjeduje nalog i doista sumnja da je Nikola Gruevski u stožeru (stranke), može slobodno doći i s nama to provjeriti. Ovo je politički progon, ništa više, ništa manje”, rekao je Janušev.

Nema saznanja gdje je Gruevski, uz dodatak da ga bivši makedonski premijer “nije osobno kontaktirao više od osam mjeseci”.

Gruevski nema putovnicu i pod posebnim je predostrožnim mjerama zbog suđenja koja se vode protiv njega.

Gruevski se pojavljuje kao osumnjičeni u još tri slučaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije