Gruevski optužen za malverzacije ‘teške’ 160 miliona eura

Specijalno tužilaštvo Makedonije pokrenulo dvije nove istrage protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog, gdje se tereti za finansijski kriminal. 

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je prvoosumnjičenik u dva slučaja u kojima je istragu otvorilo Specijalno javno tužiilaštvo u Skoplju, a odnose se na finansijske malverzacije. 

U prvom slučaju, Gruevski se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja pri izboru izvođača za izgradnju dvije autoceste pri čemu je, smatra tužilaštvo, budžet oštećen za 155 miliona eura.

U drugom slučaju, sumnjiči se da je kao predsjednik političke stranke VMRO-DPMNE omogućio formiranje grupe koja je šest godina prala novac i tako stečenu nezakonitu korist, u iznosu pet miliona eura, uplatila na račun stranke.

Zamrzavanje stranačke imovine

“Obimnim predistražnim postupkom uspjeli smo identifikovati osobe iz rukovodstva VMRO-DPMNE-a za koje postoji osnovana sumnja da su nezakonito djelovali, imali ličnu korist i iskoristili stranku, uprkos tome što su se predstavljali kao savjesni građani koji su radili i stekli imovinu za VMRO-PDMNE. U javnosti su kreirali pogrešni utisak da je stranka odgovorna za nezakonito upravljanje, iako dokazi uopće ne upućuju u tom smjeru”, rekla je Fatime Fetai iz Specijalnog javnog tužilaštva u Skoplju.

Tužilaštvo je zatražilo zamrzavanje dijela imovine stranke, između ostalog, i novoizgrađeno sjedište VMRO DPMNE-a u Skoplju.

Izvor: Al Jazeera