Gruevski: Opozicija ugrožava pregovore sa EK

Opozicija će do narednih izbora nanijeti veliku štetu Makedoniji, smatra Nikola Gruevski (Al Jazeera)

Premijer Makedonije Nikola Gruevski smatra da podnošenje ostavki 33 zastupnika s opozicijske koalicijske liste Socijaldemokratskog saveza i njihovo djelovanje izvan parlamenta može dovesti do gubljenja preporuke Evropske komisije za početak pregovora za članstvo.

Gruevski je za makedonsku opoziciju rekao da u ovom trenutku izgleda kao automobil pušten nizbrdo, ali bez vozača. U međuvremenu, opozicija najavljuje formiranje građanskog fronta i skupštine koji će funkcionirati u sjenci.

“Sad kad su bez ideje odlučili su se za destruktivnu politiku. Time prave štetu građanima i državi, a vjeruju da će od toga njihova partija imati koristi. Mislim da će na sljedećim redovnim izborima doživjeti najveću katastrofu i da ih građani Makedonije neće podržati. Žalim što će u međuvremenu učiniti velike štete”, kazao je Gruevski.

Odricanje mandata

Ranije su se u makedonskom Sobranju 33 zastupnika opozicije još jednom odrekla mandata, nakon što su već u izbornoj noći najavili kako neće sudjelovati u radu Parlamenta i da ne priznaju rezultate izbora.

Nakon toga predali su i ovjerene izjave o ostavci svih 119 kandidata u šest izbornih jedinica.

Sobranje je, unatoč tome, verificiralo njihove mandate, pa su ih se morali još jednom odreći, no ovaj se put jedna članica opozicije nije povukla.

Ostavku na osvojeni mandat dala je i albanska stranka Nacionalni demokratski preporod, pa je Sobranje tako i dalje bez najmanje četvrtine zastupnika.

“Cilj je jasan i jedinstven – vraćanje demokratskih institucija i stvaranje uvjeta za održavanje slobodnih i fer izbora, na kojima će biti realizirana istinska volja građana Republike Makedonije”, poručio je prethodno Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Izvor: Al Jazeera