Gruevski: Mađarska prihvatila moj zahtjev za azil

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski na svome službenom Facebook nalogu objavio je da je Mađarska pozitivno odgovorila na njegov zahtjev za politički azil, prenosi Anadolija.

“Danas je Republika Mađarska, zemlja članica EU-a i NATO-a, odgovorila pozitivno na moj prethodno podneseni zahtjev za dobijanje političkog azila zbog političkog progona u Republici Makedoniji.  U zahtjevu za politički azil naveo sam da isti tražim zbog političkog progona od strane nove vlade na čelu sa SDSM-om. Naveo sam da se vlada u želji da mi oduzme slobodu koristi nedemokratskom koracima i metodama i da zloupotrebljava sudstvo i tužilaštvo Makedonije”, napisao je Gruevski.  

On je napisao i objašnjenje o tome zašto je zatražio azil u Mađarskoj, navodeći da ne izbjegava pravdu nego da koristi druge međunarodnim pravom regulirane metode kako bi i dalje tražio pravdu za sebe i ostale žrtve političkog progona u Makedoniji. 

Makedonija traži izručenje

Ranije danas, mađarski mediji objavili su da je Kancelarija za migracije i azil pozitivno odgovorila na zahtjev za azil Gruevskog koji je u Makedoniji osuđen na dvije godine zatvora.

Ministarstvo vanjskih poslova je jučer pozvalo na razgovor ambasadora Mađarske u Skoplju Laszla Istvana Duksa u vezi s najnovijim informacijama o bijegu Gruevskog i njegovom zahtjevu za azil u Mađarskoj, a saopšteno je da je cilj bio predaja protestne note mađarskoj strani.

Ministarstvo pravde Makedonije danas je uputilo vlastima u Mađarskoj zahtjev za ekstradiciju Nikole Gruevskog.

Ministarstvo pravde u saopštenju navodi da Makedonija zahtjeva ekstradiciju Nikole Gruevskog „imajući u vidu ozbiljnost krivičnih djela“ i traži da bude „lišen slobode i zadržan u pritvoru“, uz podsjećanje da je za njim izdata međunarodna potjernica.

‘Gruevski će odslužiti kaznu u Makedoniji’

Gruevski je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog nabavke luksuznog Mercedesa, a protiv njega vode se još četiri krivična postupka pred sudovima u kojima se tereti za različita djela. 

Vlada Makedonije u današnjem saopštenju navela je da će “osuđenik Gruevski odslužiti kaznu u Makedoniji”.

“Nikola Gruevski je osuđen pravosnažnom presudom u javnom i trasparentnom procesu, a istovremeno protiv njega se vodi još nekoliko sudskih postupka, istrage i još jedan predistražni postupak. Protiv Nikole Gruevskog nikad se nije vodio nekakav politički progon, nisu su evidentirane prijetnje po njegov život, niti je neka vladina institucija prijetila njegovom životu. Zato konstatiramo da je jedini cilj Gruevskog izbjegavanje pravde”, kaže se u saopštenju Vlade Makedonije.

Izvor: Agencije