Oglasi

Gruevski: Iz Makedonije sam izašao kao slobodan čovjek

Nikola Gruevski koji je u Mađarskoj dobio azil, kaže da je iz svoje zemlje otišao kao slobodan čovjek.
Gruevski je dobio azil u MađarskojEPA

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji se od političkog progona sklonio u Mađarsku gdje je dobio azil, kaže da je iz svoje zemlje otišao kao slobodan čovek i da je sada slobodan čovjek.

U prvom intervjuu za inostrane medije od dobijanja azila u Mađarskoj, Gruevski je u intervjuu za TV Pink rekao da nije bjegunac od pravde, već da je domovinu napustio zbog nepravedne optužnice sa političkom pozadinom, koja bi ga odvela u zatvor.

Optužnica protiv njega je, kaže, politički motivisana i nema nikakve veze sa kriminalom, a i život mu je bio ugrožen.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Makedoniji, Gruevski, inače, veliki protivnik tzv. “tiranske deklaracije”, objašnjava da ne krivi albanski narod u Makedoniji.

Tzv. “tiranskom platformom” je bilo predviđeno da albanski bude uveden kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, što je i učinjeno, a Gruevski o tome kaže da prirodno albanski narod ima svoje potrebe: standard, bolji život, demokratiju, pravdu...

“Međutim, njihovi političari imaju druge planove i smatraju da će preko njih ostvariti određeni historijski uspjeh za Albance u Makedoniji”, uvjeren je Gruevski, koji je i bivši lider sada pojedinačno najuticajnije opozicione partije - VMRO-DPMNE.

Veliki revolucionar

Neprihvatljiv mu je, međutim, pokušaj da se statistički prikaže da u Makedoniji ima više Albanaca, nego Makedonaca.

“Historijski gledano Balkan je uvijek bio ''bure baruta'', ali ja nemam ništa protiv Albanaca. Vjerovatno kroz historiju i oni su imali svoje žrtve, međutim ideja da se pokaže da su bili brojniji od Makedonaca u Makedoniji predstavlja historijsku greške i nerealnost”, naveo je Gruevski.

Prema njegovim riječima, i Goce Delčev, kada bi se sada pojavio, brzo bi postao meta progona i morao bi da napusti zemlju.

Ali, ako bi se Delčev pojavio sa svojim sljedbenicima, četnicima, odnosno komitama, Gruevski kaže da misli da bi u tom slučaju aktuelni premijer Zoran Zaev trebalo da napusti Makedoniju.

Delčev je bio revolucionar i vođa tajne makedonsko-odrinske revolucionarne organizacije, kasnije preimenovane u Revolucionarna organizacija, (VMRO).

U Makedoniji se smatra jednim od najvećih etničkih makedonskih revolucionara, a u Bugarskoj ga smatraju Bugarom.

O aktuelnoj vlasti Gruevski dalje kaže da su građani uvidjeli da je aktuelna vlast spremna da po svaku cijenu ostvari agendu radi koje je i došla na vlast.

“I vjerovatno zbog toga narod čeka svoju šansu, a ta šansa su sljedeći izbori. Narod se osjeća prevarenim: Zaev je na mitinzima govorio da ne postoji šansa da se ime Makedonije mijenja, a u nekoj emisiji se čak kleo i u svoju djecu. To je velika prevara"! kaže Gruevski.

'Grci nisu propustili šansu'

Smatra i da je prevara i način na koji je potpisan ugovor sa Bugarskom, kojim su prihvaćeni svi zahtjevi Bugarske.

Ukazujući na tenzije koje su u Makedoniji u porastu decenijama, ali narod, kaže Gruevski, može da ima emocije i da protestuje, ali grčki političari su dobro znali da se ovakva šansa pruža jednom u 100 godina.

“Znali su da je ovo šansa koja ne smije da se propušta i nisu je ni propustili. U (Prespanskom) sporazumu ima jedan dio koji kaže da cijela historija povezana sa antikom pripada isključivo Grčkoj i da druga strana, a to smo mi, nema ništa sa tim”, objašnjava Gruevski.

Stranka čiji bio lider, VMRO-DPMNE, bila je pobjednica posljednjih parlamentarnih izbora, ali vlast nije formirana, iako je gotovo sve bilo dogovoreno i samo je trebalo da se odrede imena ministara.

Došlo je, prisjeća se, u tom trenutku do preokreta, a prema njegovim saznanjima, kaže, radilo se o spoljnim pritiscima.

Prema njegovim riječima, radi se o žestokim pritiscima iz NATO-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.