Oglasi

Gruevski i Zaev bez rješenja nakon 10 sati razgovora

Razgovori uz posredovanje predstavnika EU trebaju da dovedu do iznalaženja rješenja političke krize u Makedoniji.
Ni Gruevski, ni Zaev nisu davali izjave nakon maratonskih razgovora

Ni nakon 10 sati razgovora, koje su u Strasbourgu uz posredovanje evropskih zvaničnika vodili premijer Makedonije i šef vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i vođa opozicije Zoran Zaev, nema dogovora o rješenju političke krize u Makedoniji.

Susretu su prisustvovali evropski komesar Johannes Hahn i trojica poslanika u Evropskom parlamentu - Eduard Kukan, Ivo Vajgl i Richard Howitt, no osim usaglašenog stava da je nastavak dijaloga od presudnog značaja nije bilo konkretnijih pomaka, prenose agencije.

Iako su susreti završeni u zoru i bez posebnih zaključaka, a izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl je rekao da susret nije bio uzaludan, prenijeli su makedonski mediji.

U kratkoj izjavi za medije posrednika u pregovorima, poslanoj medijima, pozdravljeni su  napori Gruevskog i Zaeva da rade u pravcu postizanja dogovora.

EU: Lideri čine napore

Navodi se i da su ti dogovori u interesu svih građana Makedonije, te da dvojica lidera čine napore da rješavaju izazove proistekle iz krize u skladu sa evropskim standardima.

Potvrđena je i privrženost Gruevskog i Zaeva procesu evropskih integracija i demokratskim principima, te postignuta saglasnost da je interes zemlje na prvom mjestu.

Razgovori uz posredovanje predstavnika Evropske unije trebaju da dovedu do iznalaženja rješenja političke krize u Makedoniji, najdublje od njene nezavisnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.