Oglasi

Gruevski i Veljanovski optuženi za ugrožavanje ustavnog poretka

Zbog izazivanja nereda i upada u Sobranje 2017. godine, uhapšeni su bivši predsjednik parlamenta te ministri rada i transporta.
Tužilaštvo navodi da su uhapšeni organizovali slobodni ulazak naroda u zakonodavni domEPA

Bivši predsednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski uhapšen je zbog izazivanja nereda i upada u Sobranju 27. aprila 2017. godine, prenosi TV Telma.

Pored Veljanovskog, uhapšeni su i bivši ministar rada i socijalne politike Spiro Ristovski i bivši ministar transpotra Mile Janakievski.

Izvori TV Telma navode da se u vezi s ovim slučajem traga i za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim, koji se nalazi u Budimpešti, i za bivšim pripadnikom obaveštajne službe Nikolom Boškovskim, koji je u Atini.

Koristili kompletnu partijsku strukturu

U saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Skoplju navodi se da su ta lica osumnjičena za pripremanje i realizovanje plana o oneomogućavanju mirne primopredaje vlasti početkom 2017. godine.

U saopštenju se navodi da su s tim ciljem organizovali i materijalno podržali masovne proteste ispred Državne izborne komisije, a potom i proteste pokreta "Za zajedničku Makedoniju", koji su eskalirali nasilnim ulaskom u Sobranje  27. aprila 2017. godine.

Osumnjičeni su, navodi se, kao organizatori koristili kompletnu partijsku strukturu i materijalna sredstva za ostvarivanje cilja, a omogućili su i da se smanji broj policajaca koji su obezbeđivali proteste.

Oni su optuženi da su počinili krivično delo terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti, koje je predviđeno i kažnjivo po Članu 313. Krivičnog zakonika Makedonije.

Sa namerom da ugroze ustavni poredak i bezbednost, organizovali su slobodan ulazak naroda u zakonodavni dom, uključujući patriotska udruženja i lica angažovana za izvršenje nasilja.

Pozvao se na poslanički imunitet

Nadležni javni tužilac dostavio je predlog za određivanje pritvora osumnjičenima.

Trajko Veljanovski nakon ispitivanja je napustio sud te se pozvao na poslanički imunitet.

"Svako koji je poslanik ima imunitet. Ali, molim vas, 10 godina sam bio predsednik Sobranja i ja da budem organizator? Sramota", kratko je prokomentarisao Veljanovski nakon izlaska iz suda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.