Grude – uspješna ekonomska priča

Violeta spada među veće proizvođače higijenskih artikala u regiji (Violeta)

Iako je Hercegovina tradicionalno depopulacijski prostor, Grude spadaju u rijetke općine koje su povećale broj stanovnika između popisa 1991. i 2013. godine, a ovaj uspjeh je još veći kad se uporede rezultati popisa iz 1981. godine.

Najveći uspjeh Gruda jeste rast broja zaposlenih od predratne 1988. do 2018. godine. Prema ovoj analizi Grude se u bh. entitetu Federacija BiH nalaze na prvom mjestu. Uz njih su u vrhu liste i ostale tri općine Zapadnohercegovačkog kantona, te potom Tešanj, Kalesija i Srebrenik.

Općina Grude, iako je prije rata bila jedna od najnerazvijenih, bilježi izuzetno pozitivne rezultate na ekonomskom i demografskom polju za razliku od većeg dijela Bosne i Hercegovine.

Koliko je za ove rezultate zaslužna Općinska administracija, a koliko “poduzetnički duh”, odnosno uporni rad zaposlenih u realnom sektoru pitali smo načelnika Ljubu Grizelja.

‘Otvorena vrata poduzetništvu’

„Promjena društvenoga sustava prije 30 godina je ključni trenutak za razvoj gospodarstva na području naše općine i čitave Zapadne Hercegovine. Prestanak uvjeta dogovorne ekonomije i prelazak na tržišne uvjete poslovanja otvorio je široko vrata poduzetništvu i privatnoj inicijativi. Ljudi u općini Grude su to odmah prihvatili, nisu čekali da netko drugi vodi inicijativu, bilo općina ili država, nego su krenuli sami u datim okolnostima. Općina ih je u tome u potpunosti podržavala, to čini i danas. Gospodarska struktura u našoj općini je prema tipu vlasništva u cijelosti privatna. Općina svoju zadaću shvaća kao zadaću stvaranja pozitivnog poslovnog ambijenta, organiziranjem prilagođene, efikasne i brze općinske administracije, razvojem potpornih instrumenata poduzetništvu“, kaže za Al Jazeeru načelnik Grizelj.

U tom cilju zadnjih godina Općina organizira susrete poduzetnika, a provedena je i administrativna reforma.

“Rezultat je smanjenje operativnih postupaka i skraćenje rokova za oko 50 posto, izgradnja poduzetničke infrastrukture, kao što je poslovna zona Poljanice u koju je do sada uloženo oko 1,8 miliona eura, a trenutno je aktivno 15 poslovnih subjekata. Općina Grude smatra da svom gospodarstvu i gospodarstvenicima može biti kvalitetan partner u realizaciji njihovih poslovnih planova”, poručuje načelnik Grizelj.

Transformacija od trgovine do proizvodnje

Na pitanje kakvu budućnost vidi Gruda, odnosno zapadne Hercegovine s obzirom na izazove koji opterećuju život pojedinca i društva načelnik Grizelj je optimista pogotovo u dijelu nadležnosti općinske administracije.

“Zadržavanje dobrih trendova u gospodarstvu, razvoj komunalne infrastrukture prije svega prometne, prilagodba školskog sustava suvremenim potrebama, jačanje socijalnoga sektora prema svim dobnim skupinama, razvijanje programa za obitelji i mlade, realizacija programa ukupnog ruralnog razvoja su glavne općinske politike. Koliko u tome uspijemo takva će nam biti i budućnost. Ja sam optimist, pogotovu u dijelu gdje smo samostalni i ne budemo ovisili mnogo o drugima”, zaključuje načelnik Grizelj.

Zapadna Hercegovina je tokom 90-tih godina postala najveći uvoznik, odnosno zastupnik stranih brendova za bosanskohercegovačko tržište. Međutim, kako se konkurencija pojačavala tako su poduzetnici širili svoju djelatnost na proizvodnju.

Dobar geografski položaj

Najuspješnija kompanija iz Gruda je svakako Violeta koja spada među veće proizvođače higijenskih artikala u regiji i jedan je od najuspješnijih bosanskohercegovačkih brendova. Imaju proizvodni pogon i u Hrvatskoj, a postali su jedan od značajnijih investitora u turizam (Dubrovnik, Makarska, Sarajevo) i u prehrambenu industriju. Naime, Violeta je prošle godine kupila čapljinsku Lastu koja je bila u stečaju, a investirali su i u hotel Grude koji je godinama bio devastiran.

Jedna od uspješnih kompanija u Grudama je Bilton koja proizvodi ambalažu za fabrike boja i lakova. Geografski položaj Gruda je znatna olakšavajuća okolnost za uspješan rad ove kompanije. 

“Obzirom da smo izvozno orijentirani i da nabavljamo sirovine iz inozemstva, odgovara nam geografski položaj tvornice zbog blizine graničnog prijelaza i blizine autoputa u susjednoj Hrvatskoj. Sa druge strane kad je u pitanju stručna radna snaga, inžinjeri strojarstva ili elektrotehnike prednost je raditi u većim sredinama jer je lakše naći stručni kadar, kaže za Al Jazeeru Draženka Šimić iz firme Bilton.

Na pitanje sa kojim nivoom vlasti imaju najviše opterećanja kroz procedure, a sa kojim najmanje, njihov odgovor je da generalno nemaju problema ni sa jednim nivoom vlasti, a sve što je vezano za općinu Grude rješavaju jednostavno i brzo.

Na 80 stanovnika jedna firma

“Naši kupci su proizvođači boja, lakova i pripadajućih kemikalija. Kako je broj takvih proizvođača u BiH mali, najveći broj naših proizvoda, direktno ili indirektno završi u inozemstvu, preko 95%,” objašnjava Šimić.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Poduzeće LUMEN je osnovano u Drinovcima 1986. godine, a posjeduje tvornicu svijeća i lampiona, veleprodaju i maloprodaju dekorativnih artikala, te i repromaterijala za cvjećarstvo. Njihova posljednja investicija je u proizvodnju elektronskih svijeća.

Poduzetnici iz Gruda prate i savremene trendove u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, tako da na području ove općine ima pet fotonaponskih elektrana.

“Prema dostupnim informacijama, općina Grude je posljednjih godina dosta ulagala u unapređenje poduzetničke infrastrukture, jer kroz povoljnije uslove za vođenje poslovanja, gdje nemate ograničenja lokalnih zajednica, moguće je zapošljavati više osoba nego je to slučaj u drugim općinama. Upravo je to dovelo do toga da na ovom području, na svakih 80 stanovnika dođe jedna firma i da se daleko više novca uplaćuje u PIO fond nego što se isplaćuje za finansiranje penzionera koji tu žive. Sigurno da je jedna od prednosti i blizina granice sa Hrvatskom, a time i EU, radi obavljanja trgovine”, kaže za Al Jazeeru ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Izazov odliva radne snage

Više općina u Bosni i Hercegovini su doživjele na jedan način svoj maksimum u razvoju u okviru svojih nadležnosti, a veći nivoi vlasti nemaju razumjevanja za nužnost provođenja niza reformi koje bi olakšale svakodnevnicu građana.

“Izazov za ovu općinu, ali i druge općine u državi može biti izostanak provedbe ključnih ekonomskih i poreskih reformi, poput smanjenja doprinosa i poreza, koje bi mogle još značajnije doprinijeti otvaranju novih firmi, usporavanju iseljavanja, novom zapošljavanju. Poseban izazov može biti odliv radne snage u Hrvatsku, koja također, kao i BiH ima problema sa iseljavanjem, a dio nedostajućih radnika crpi upravo iz BiH. Pozitivno je što su lokalne zajednice pokazale da je ipak moguće napraviti određene pomake i bez podrške države,” zaključuje Hadžić.

U Grudama se nalazi i Franckov pogon za proizvodnju kafe koji je u sistemu Halal kvalitete.

Grude, odnosno Drinovci su rodno mjesto pjesnika braće Antuna Branka i Stanislava Šimića, a od 1971. godine se održava međunarodna književna manifestacija Šimićevi susreti.

Izvor: Al Jazeera