Grubeša: Dan Republike Srpske je legalan; Arnaut: Nije istina

Grubeša je naveo kako se 'neistina često ističe i koristi za verbalni atak na Republiku Srpsku' (Arhiva)

Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske je potpuno legalno, a mediji su javnost doveli u zabludu ističući kako se radi o proslavi praznika koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, tvrdi ministar pravde BiH Josip Grubeša u pisanoj izjavi za medije.

Odgovorio mu je pravnik i državni zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut koji je kazao kako Grubeša, koji je bio na obilježavanju 9. januara u Banjoj Luci kao član delegacije HDZ-a BiH, ne govori istinu.

Grubeša je naveo kako se „neistina često ističe i koristi za verbalni atak na Republiku Srpsku, kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je taj sud 9. januar proglasio kao neustavan dan za praznik“.

„Dužan sam javnost upoznati kako Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januar neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima Republike Srpske, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske. Treba istaknuti činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku Suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao dan Republike Srpske utvrđen je isti dan, 9. januar“, izjavio je on.

Sa druge strane, Arnaut je za agenciju Patria kazao kako je to što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila izmjene zakona, a zadržao 9. januar kao praznik čisti formalizam, a praznik „ostaje suštinski neustavan“.

„Ako Grubeša voli tako da se igra, hajde onda da usvojimo izmjene Izbornog zakona tako što ćemo prepisati odredbe koje je Ustavni sud proglasio neustavnim i da na taj način formalno ‘implementiramo’ odluku u slučaju Ljubić, a da suštinu vratimo na staro stanje, odnosno popis iz 1991.“, komentirao je Arnaut.

Štetno za Hrvate

Citirao je dio iz odluke Ustavog suda BiH u slučaju „9. januar.“

„Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva. U tom smislu, izbor 9. januara za obilježavanje Dana Republike kao jednog od praznika entiteta koji predstavlja ustavnu kategoriju i kao takav mora predstavljati i sve građane Republike Srpske kojima i sam Ustav Republike Srpske priznaje jednaka prava nije u skladu s ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa, jer uspostavlja povlašteni položaj samo jednog, srpskog naroda, čiji su predstavnici 9. januara 1992. godine, bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Ostalih, donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja predstavlja jednostrani akt.“

„Kao takav, prema mišljenju Ustavnog suda, te prema stavu Venecijanske komisije, ne može se smatrati saglasnim s osnovnim vrijednostima izjavljenim u Ustavu Republike Srpske, tj. s poštovanjem ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, nacionalne ravnopravnosti, s demokratskim institucijama, vladavinom prava, socijalnom pravdom, pluralističkim društvom, garantiranjem i zaštitom ljudskih sloboda i prava, kao i prava manjinskih grupa u skladu s međunarodnim standardima, zabranom diskriminacije.“

Arnaut je rekao kako je „ovo što HDZ radi štetno po sve Hrvate osim uskog kruga oko Čovića“.

„Ne čudi što su im leđa sada okrenuli branitelji Posavine, pozicija, opozicija, te cjelokupna hrvatska javnost jer dok Čović doslovno servisira Dodika ne čini ništa da zaustavi diskriminaciju koju Hrvati trpe u Sarajevu, već samo sanja da bude Dodik na nekih ‘svojih’ 15 posto teritorije“, zaključio je on.

Izvor: Agencije