Groodvy – zadužen za sreću, veselje i snijeg

Isaković i Groodvy: Mladi trebaju na pozitivnom primjeru EYOF-a uvidjeti da je i u BiH moguće napraviti velike stvari (Ustupljeno Al Jazeeri)

Mjesecima prije početka Evropskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF) koji će ovog mjeseca biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, na jednom trgu nedaleko od Skupštine Bosne i Hercegovine mogao se vidjeti neobični i veseli lik sa brojčanikom koji je pokazivao koliko ima još do početka takmičenja.

U početku je bio snježno-bijel, no kako je već vrijeme u bh. prijestolnici promjenjivo i maglovito, malko je posivio… No, njegov osmijeh ne posustaje. Ime mu je Groodvy – čupava, nasmijana i zvanična maskota EYOF-a koju je napravio Admir Isaković kao dio tima Visia iz Istočnog Sarajeva.

Poput priče o Vučku, maskoti 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, i Groodvy je prošao kroz procedure konkursa gdje su mu, kao i legendarnom vuku, konkurencija bile neke životinjice i likovi koji u zimu spavaju i propuste sve zimske radosti…

„Groodvy je, kao što mu i samo ime kaže, jedna velika sretna snježna grudva. On je maskota EYOF-a, zimskih igara za mlade. Njegov zadatak je da se pobrine da igre prođu u sreći i veselju i, naravno, da nam donese puno snijega“, govori nam Isaković.

„Maskotu Groodvy sam samostalno kreirao, ali naravno bio sam dio tima Visia tokom tog procesa.“

Kaže kako je bila jaka konkurencija na konkursu za zvaničnu maskotu i kako je bilo dosta konkurenata. Kroz online aplikaciju, ukupno je pristiglo 29 rješenja (ideja za maskotu), od kojih je 15 rješenja izabrano za samo takmičenje.

Jež i jazavac

Maskote su dobile ocjene po slijedećim kriterijima: prvi dojam, ideja, tehnička izvedba. Pet članova žirija su davali pluseve i minuse, a sve članice i članovi žirija ocijenili su tri maskote jednakim brojem glasova (dobili su tri plusa na sve tri gore navedene stavke). To su bili Groodvy, jazavac Jazo Bjelaš i jež Ježos. Specijalni pomen je dobila najmlađa članica na izvedbu maskote Bjanka.

„Ovo je bio otvoreni konkurs gdje sam se, kao predstavnik svog tima, takmičio protiv nekolicine drugih timova. I moram još spomenuti da je konkurencija bila zaista jaka“, navodi naš sagovornik.

Članovi žirija složili su se kako je Groodvy prednjačio zbog lakoće izvedbe, inovacije u smislu same maskote (jedini nije bio životinjskog oblika), te kako na najneutralniji način simbolizira i predstavlja bh. planine. Nakon takmičenja, tri odabrana idejna rješenja za maskotu postavljena su na Facebook i Instagram profil EYOF-a gdje su posjetitelji mogli glasati i odlučiti o pobjedniku.

Nakon pet dana glasanja, Groodvy je dobio 3.353 glasa, Ježos 3.228 glasova, a Jazo 1.008 glasova.

Na pitanje kako je dobijena ideja za ovu veselu grudvu, Isaković objašnjava:

„Razmišljali smo o najbitnijem elementu za same zimske olimpijske igre i zaključili da je to ustvari snijeg. Tako da se sama maskota sastoji od dva glavna elementa: grudve i kose (elementi zaštitnog znaka EYOF 2019). Grudva predstavlja zimu kao najvažniji element olimpijade i također predstavlja radost i igru s obzirom da se radi o olimpijadi za mlade.“

„Kosa se sastoji od elemenata zaštitnog znaka EYOF 2019. Ovi elementi za mene predstavljaju sportiste. Također grudva (snijeg) predstavlja glavnog nosioca zimskih igara, upravo zbog ovoga su elementi koji predstavljaju sportiste na samom vrhu maskote, tj. grudve.“

Dva grada, jedan san

Sagovornik Al Jazeere kaže kako su njegov tim i on bili iznenađeni kada su proglašeni pobjednicima.

„Uvijek je tu, naravno, nada prisutna da će baš naša kreacija biti izabrana i vjerovali smo u sebe, ali druga rješenja su zaista bila veoma dobra. Mislim da je žiri imao zaista težak zadatak, ali, eto, na kraju su ipak prepoznali Groodvyja kao maskotu dostojnu EYOF zimskih igara“, dodaje on.

Slaže se sa konstatacijom kako će Evropski omladinski festival za mlade u BiH pomoći pri unaprjeđenju statusa omladine u ovoj državi.

„Da, svakako. Veliki broj volontera je angažovan kroz projekat EYOF-a, tako da je to idealna prilika za mlade da se druže, ostvaruju nove kontakte i steknu nesvakidašnja iskustva, te samim tim poboljšaju svoj položaj u društvu“, ističe Isaković.

Osvrnuli smo se i na privrednu stranu saradnje dva grada.

„Kompanije u BiH međusobno već imaju dobru saradnju i realni privredni sektor je jedna od svijetlih strana bh. društva. EYOF će svakako doprinijeti boljoj konekciji i poslovnim ostvarenjima. Mladi ljudi svakako trebaju premostiti različitosti bh. društva i na pozitivnom primjeru EYOF-a uvidjeti da je i u Bosni i Hercegovini moguće napraviti velike stvari“, navodi Isaković.

„Kao što i sam slogan koji je VISIA kreirala za EYOF kaže: ‘Two cities, one dream’ (Dva grada, jedan san), to i jeste projekat koji ujedinjuje mlade ljude u zajedničkom pozitivnom cilju.“

Izvor: Al Jazeera