Grobnica Ante Pavelića išarana komunističkim simbolima

Ante Pavelić
Pavelić je bio čelnik ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (Wikipedia)

Nepoznata osoba ili više njih išaralo je crvenom bojom grobnice ustaškog poglavnika Ante Pavelića i njegove obitelji u Madridu, crtajući po njima komunističke simbole, izvijestio je u utorak Odbor koji brine o ostavštini obitelji čelnika nekadašnje ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Odbor, čiji su članovi u Njemačkoj, poslao je hrvatskom magazinu Fenix fotografiju na kojoj se vide grobovi Pavelića, njegove supruge Mare, sina Velimira i kćeri Višnje oskrnavljeni grafitima ispisanima na ćirilici te komunističkim simbolima srpa i čekića.

Na nekoliko mjesta na ćirilici je ispisana i skraćenica SKOJ, koja znači Savez komunističke omladine Jugoslavije.

Križ iznad dvaju grobnih mjesta također je oskrnavljen i prekrižen crvenom bojom te su ispod njega nacrtani zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ.

“Ne možemo vam ništa reći o grobnici Pavelićevih. Obratite se obitelji u vezi s time”, rekla je osoba iz ureda groblja San Isidro u telefonskom razgovoru za Hinu.

Odbila je odgovoriti kad se dogodio incident te imaju li saznanja o počiniteljima.

Policija nije dobila prijavu

Groblje se svakog dana otvara za posjete u 9:00, a zatvara u 15:00.

Grobnice su išarane u nedjelju, a članovi Odbora saznali su to u utorak, kažu u Fenixu.

Glasnogovornik španjolske policije u Madridu kazao je u utorak poslijepodne kako nisu zaprimili prijavu i tužbu protiv nepoznatih počinitelja.

“O tom činu zasad nemamo saznanja”, izjavio je glasnogovornik policije.

Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić mogao bi slučaj prijaviti policiji, rekao je novinar Fenixa koji je bio u kontaktu s članovima Odbora. 

Budući da je riječ o privatnom madridskom groblju, Odbor je uputio prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražio saniranje oštećenja čišćenjem grobnice i uklanjanjem komunističkih simbola.

Ante Pavelić bio je čelnik ustaške tvorevine NDH od 1941. do 1945., nastale nakon sloma Kraljevine Jugoslavije, kao dio osovinskog poretka nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Bijeg u Argentinu i smrt u Madridu

Nastala uz pristanak okupatora i njihovih totalitarističkih režima, NDH nije bila međunarodno priznata izvan okvira ratom uvjetovane talijanske i njemačke sfere utjecaja, a odrekla se primorskih dijelova zemlje, koji su potpali pod fašističku Italiju, dok su Međimurje i Baranja pripojeni Mađarskoj.

U njoj je vladao represivni režim te su bile zabranjene sve političke stranke osim ustaškog pokreta.

Vladali su rasni zakoni te su proganjani Srbi, Židovi i Romi, a žestoko su progonjeni i svi protivnici režima, pogotovo komunisti.

Po završetku Drugog svjetskog rata i uspostavi Jugoslavije Pavelić je pobjegao u Argentinu, gdje je preživio atentat.

Preselio se zatim u Madrid, gdje je umro 1959. te je pokopan u obiteljskoj grobnici na groblju San Isidro, na jugu grada.

Izvor: Agencije