Grlić Radman: Austrija će razmatrati izmjenu odluke o Hrvatskoj

Nastojimo turiste informisati o tome da se u Hrvatskoj može biti siguran, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman (EPA)

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman je izjavio kako će Austrija razmatrati izmjenu odluke kojom je svoje državljane upozorila da zbog mogućnosti zaraze korona virusom ne putuju u Hrvatsku.

“Mi svakodnevno izvješćujemo o tome kakva je situacija u Hrvatskoj, dakle na dnevnoj bazi se dostavlja Europskom središtu za prevenciju bolesti i kontrolu. Kad je u pitanju broj zaraženih on je uglavnom istaknutiji na istoku zemlje nego u regijama na Jadranu, tako da smo izvijestili austrijsku stranu….”, kazao je ministar u izjavi za novinare u Baškoj Vodi, prenijela je Hina. 

“Austrijanci će sad razmatrati preinačenje te svoje odluke”, rekao je Grlić Radman .

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u petak je upozorilo svoje državljane da zbog mogućnosti zaraze korona virusom ne putuju u Hrvatsku.

Skoro milion turista u Hrvatskoj

Austrija strahuje da bi povratak njezinih državljana s godišnjeg odmora u Hrvatskoj, koja je u četvrtak zabilježila rekordan broj novozaraženih, mogao pojačati širenje korona virusa na njenom teritoriju.

Po riječima ministra, trenutno je u Hrvatskoj oko 900.000 turista.

“Mi se doista trudimo osigurati sve mjere, uvjete kako bi se turisti osjećali sigurnim i sigurno je da svaka zemlja vodi računa o svojim građanima,” kazao je ministar.

Grlić Radman je rekao novinarima da je jutros dva puta razgovarao s austrijskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom, te da su hrvatski ministri unutarnjih poslova, turizma i zdravstva također u kontaktu s austrijskim kolegama, kao i premijer Andrej Plenković.

“Ja sam se obilazeći hrvatsku obalu osvjedočio da se naši ugostitelji i restorani pridržavaju mjera,” ustvrdio je Grlić Radman. Pozvao je mlade koji se sastaju u diskotekama i barovima da nose maske i održavaju fizičku distancu te izbjegavaju rukovanje.

“Neće se nitko uvrijediti ako se vi samo nagnete a ne pružite ruku – tako čuvamo slabe, nemoćne i bolesne a tako čuvamo i hrvatski turizam i gospodarstvo,” poručio je Grlić Radman.

Upitan kako komentira postupak Italije koja je uvela testiranje za sve one koji dolaze iz Hrvatske, pa tako i svoje građane, ministar je kazao kako svaka zemlja ima pravo donositi one mjere koje smatra ispravnim.

“Ono što nastojimo, i Talijane i sve naše susjede i sve zemlje iz kojih najaviše dolaze turisti je upravo  informirati o tome da se u Hrvatskoj može biti siguran”, poručio je.

Izvor: Agencije