Greta Thunberg u britanskom Parlamentu: Ukrali su nam budućnost

Srednjoškolka je kod hiljada mladih probudila svijest o nužnosti borbe s klimatskim promjenama (EPA)

“Mladima su ukrali budućnost”, izjavila je mlada švedska aktivistkinja za klimu Greta Thunberg na susretu s britanskim zastupnicima u utorak u Londonu, gdje su deveti dan zaredom održani protresti na kojima se tražilo uvođenje vanrednog ekološkog stanja.

“Kradete nam budućnost svaki put kad kažete ‘samo je nebo granica’ i ‘samo jednom se živi'”, rekla je srednjoškolka koja je postala glasnogovornica svoje generacije o klimatskim promjenama prilikom istupa u Parlamentu Velike Britanije, kojem su prisustvovali i čelnici laburističke opozicije i liberalnih demokrata, Jeremy Corbyn i Vince Cable.

“Vjerovatno više ni nemamo budućnosti”, dodala je, ocijenivši da je ta “budućnost prodana šačici ljudi kako bi izvukli nezamislivu količinu novca”.

Konzervativni ministar okoliša Michael Gove je rekao da je čuo njenu poruku.

Podrška ‘Pobuni protiv izumiranja’

“Nismo učinili što smo morali. Moramo odmah djelovati, stvar ne može biti jasnija. Greta, čuli smo vas”, kazao je on.

Srednjoškolka, organizator školskog štrajka za klimu, koja je kod hiljada mladih probudila svijest o nužnosti borbe s klimatskim promjenama, ovih dana je proputovala Evropom pozivajući političke čelnike da ozbiljno shvate to pitanje.

Za vikend je stigla u London, kako bi pružila podršku grupi Pobuna protiv izumiranja (Extinction Rebellion), koja već devet dana vodi kampanju građanskog neposluha kojom želi zaustaviti globalnu klimatsku krizu tražeći uvođenje “vanrednog ekološkog stanja”.

Od početka kampanje uhapšeno je više od hiljadu učesnika protesta, 71 je u utorak ispitan i uskoro bi se trebali pojaviti na sudu zbog blokade saobraćajnica i pružanja otpora snagama reda.

Izvor: Agencije