Greta Thunberg: Nadam se da je društvo došlo do prekretnice o klimi

Mlada švedska aktivistkinja se pridružila protestima u New Yorku (Reuters)

Mlada aktivistkinja za klimu, Šveđanka Greta Thunberg, koja je inicijator skupova o klimi koji su se u petak održali širom svijeta, izrazila je nadu da je društvo došlo do „prekretnice“.

Iako nema zvaničnih podataka o broju učesnika na protestima širom svijeta, Thunberg je rekla u izjavi AFP-u  da se raduje ako ih ima na milione, prenosi agencija Beta.

„Cifre su nevjerovatne. Kada vidim video snimke, prosto ne vjerujem“, rekla je tinejdžerka stara 16 godina prije nego što se pridružila skupu u New Yorku.

„Nadam se da će to biti prekretnica za društvo jer se vidi koliko je ljudi spremno da izvrši pritisak na političare, posebno prije samita Ujedinjenih nacija o klimi sljedeće sedmice u New Yorku“, rekla je mlada Šveđanka.

Nekoliko stotina hiljada učenika, studenata i radnika izašlo je danas na ulice gradova širom svijeta, od Azije do Evrope, u okviru globalnog štrajka na kojem je upućen zahtjev svjetskim liderima, koji se okupljaju na samitu UN-a o klimi, da usvoje hitne mjere da se spriječi klimatska katastrofa.

Doputovala na klimatski samit u UN-u

Protesti su počeli na Pacifičkim otocima, najviše ugroženim zbog rasta nivoa mora, i u Australiji, gdje su širom zemlje održane masovne demonstracije, od velikih priobalnih gradova Melbournea i Sidneya do manjih mjesta kao što je Alice Springs.

Zatim su se protesti proširili na Japan, jugoistočnu Aziju, Evropu, Afriku i Bliski istok.

Greta Thunberg je skrenula pažnju svjetske javnosti prošle godine kada je prestala da ide u školu petkom da bi protestovala ispred zgrade švedskog parlamenta.

Pridružili su joj se drugi učenici i osnovali pokret „Petkom za budućnost“.

Potom je to preraslo u sedmične proteste širom svijeta da bi se od vlada zahtijevala akcija protiv klimatskih promjena.

Njena organizacija „klimatskih štrajkača“ ima nekoliko miliona pristalica širom svijeta.

Greta je u SAD stigla u avgustu, kada je uplovila u njujoršku luku brodom na solarni pogon, kako bi prisustvovala klimatskom samitu u UN-u.

Izvor: Agencije