Greste traži od Sissija da poništi presude

Tokom oba suđenja tužilac nije izveo nijedan dokaz koji je išao u prilog optužbama koje nam stavljaju na teret, kazao je Greste (Al Jazeera)

Peter Greste, jedan od trojice novinara Al Jazeere osuđenih na sudu u Kairu na tri godine zatvora, pozvao je predsjednika Abdel-Fattaha el-Sissija da poništi presude njemu i njegovim kolegama Mohammedu Fahmyju i Baheru Mohammedu.

Greste je izjavio na konferenciji za novinare u australskom gradu Sydneyju, gdje je deportovan iz Egipta u februaru, da “u odsustvu svakog dokaza o krivičnom djelu, jedini zaključak koji možemo izvući je da je presuda politički motivisana”.

„Tokom oba suđenja tužilac nije izveo nijedan dokaz koji je išao u prilog optužbama koje nam stavljaju na teret. Štaviše, pozivam tužioca da javno prezentira dokaze protiv nas i da dokaže da su prilozi koje smo radili fabricirani“, poručio je Greste.

Oči svijeta uprte u Egipat

Kazao je da Sissi “sada ima priliku da poništi nepravdu” te dodao da su oči svijeta uprte u Egipat.

Dodao je da će on i ostali novinari koristiti sva zakonska, politička, diplomatska i društvena sredstva koja im budu na raspolaganju.

Fahmy i Greste dobili su tri, a Mohamed tri i po godine, zbog navodne pomoći zabranjenoj Muslimanskoj braći, pokretu koji je proglašen nelegalnim u Egiptu nakon što je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija 2013. godine.

Prvo su proglašeni krivim 2014. godine, te su Greste i Fahmy dobili sedmogodišnju, a Mohamed desetogodišnju zatvorsku kaznu.

U januaru, apelacioni sud je naredio ponavljanje suđenja, kazavši kako je u prvobitnom procesu nedostajalo dokaza protiv trojice novinara koji su radili za kanal na engleskom jeziku medijske mreže iz Dohe.

Nakon što je egipatski sud u ponovljenom postupku osudio novinare Al Jazeere i kritika iz cijelog svijeta koje su zatim uslijedile, reagovalo je egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova.  

“Odbacujemo sve izjave i kritike u vezi sa presudom koju je donijelo pravosuđe, bez obzira na to odakle te optužbe dolazile. Egipat je pravna država, a presude nemaju nikakve veze sa slobodom novinarstva.  Presude se odnose na tačno precizirana djela, koja su u suprotnosti sa zakonom.”

Izvor: Al Jazeera i agencije