Greška u zakonu o pomoći poplavljenima

Zakon o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće je propisao kako će građani bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine pomoći ugroženima izdvajanjem dijela svoje plate u narednih šest mjeseci. Ipak, taj zakon ne tretira isto sve građane. Predstavnici vlasti i zaposleni koji plate primaju iz budžeta su u povlaštenom položaju. Iako je to na sjednici Federalnog parlamenta izmijenjeno, na snazi je i dalje diskriminatorska verzija Zakona.

Početkom jula glasali su za humanost. Odlučili su da se, radi ugroženih od poplava, svakog mjeseca odreknu po jedne dnevnice, a ostali zaposleni u Federaciji jedan posto svoje plate.

Tekst Zakona objavljen u Službenim novinama Federacije donio je iznenađenje. Samo zaposleni u organima vlasti i oni koji platu primaju iz budžeta imaju pravo odbiti skidanje tog humanog izdatka sa plate, ostali građani Federacije ne.

Zastupnici na odmoru

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić, predlagač ovog zakona, nije imao komentar. Kaže samo da je njegovo ministarstvo posao uradilo dobro i u proceduru uputilo tekst po kojem su svi zaposleni imali ista prava. U kom se trenutku to promijenilo, je li riječ o grešci i čija je – nije potpuno jasno.

“Ne radi se ni o kakvoj grešci parlamentarnoj. Mi smo usvojili zakon kako ga je predložila Vlada Federacije i takav zakon je usvojen i na Domu naroda i na Zastupničkom domu”, tvrdi predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović.

Za sada to ostaje tako, dok se Zakon ne izmijeni.

“Klub Bošnjaka preuzeo je na sebe rešavanje ove, kako su je nazvali, greške Federalne vlade i Ministarstva pravde. Predložili su izmene postojećeg zakona, kojima se po ovom pitanju izjednačavaju prava svih zaposlenih u Federaciji. Te izmene usvojene su po hitnom postupku”, izvještava iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

I ovog puta ministar pravde izabrao je da ne obrazlaže Zakon, niti grešku koja je još na snazi. Da bi se to promijenilo, izmjene mora usvojiti i Zastupnički dom, čiji su zastupnici na godišnjem odmoru. Prva naredna sjednica zakazana je za početak septembra, dok područja ugrožena poplavama čekaju sanaciju.

Izvor: Al Jazeera