Oglasi

Grenland bi mogao izvoziti pijesak zbog klimatskih promjena

Zagrijavanje topi ogromnu ledenu površinu otoka i ispira velike količine taloga u more, stoji u novoj studiji.
Grenland, LedLedeni pokrivač Grenlanda približava se prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanakEPA - Ilustracija

Grenland bi mogao da počne izvoziti pijesak, zbog globalnog zagrijavanja koje topi ogromnu ledenu površinu otoka i ispira velike količine taloga u more, rezultat je najnovije studije tima naučnika iz Danske i Sjedinjenih Američkih Država.

Pijesak bi Grenlandu mogao da donese korist od klimatskih promjena, objavio je tim naučnika iz Danske i SAD u magazinu Nature Sustainability.

„Možete zamisliti topljenje leda kao jednu slavinu kroz koju se izljeva pijesak na obalu“, izjavio je glavni autor studije Met Bendiken, istraživač sa Univerziteta Kolorado, prenosi Reuters.

Studija pod naslovom „Obećanja i opasnosti od eksploatacije pijeska na Grenlandu“, navodi da bi Grenland morao da procijeni rizike obalnog rudarstva, naročito po ribarstvo. 

Eksploatacija za lokalnu industriju

Svjetska potražnja za pijeskom iznosila je oko 9,55 milijardi tona u 2017. godini s tržišnom vrijednošću od 99,5 milijardi dolara i predviđa se da će u 2100. godini dostići gotovo 481 milijardu dolara, podstaknuta rastućom potražnjom i mogućim nestašicama, navodi se u studiji. 

David Burman sa danskog univerziteta u Aarhusu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da već postoji lokalna eksploatacija pijeska za domaću građevinsku industriju na Grenlandu. 

„Trenutno je to jeftin resurs, ali će postati skuplji“, kaže Burman.

Studija kaže da bi pijesak i šljunak mogli da se koriste i u budućnosti kako bi se ojačale plaže i obale koje su pod rizikom od porasta nivoa mora, što je dijelom uzrokovano i otapanjem Grenlanda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.