Grenell u Beogradu: Sporazum iz Washingtona otvara nova radna mjesta

Premijerka Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boehler potpisali su u utorak zajedničku izjavu kojom je ozvaničeno otvaranje regionalnog ureda DFC-a u Beogradu.

Izjava je potpisana u Palati Srbija, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog savjetnika predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richarda Grenella, prenosi Tanjug.

Brnabić i Boehler “otvorili” su ured DFC-a online, tako što su otkrili monitor na kojem je pušten snimak prostorija ureda DFC-a u Beogradu, a kojom je prošetao američki ambasador u Srbiji Anthony Godfrey.

Grenell je poručio da sporazum iz Washingtona i dogovori postignuti u Beogradu nisu samo riječi na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovoj regiji, nova radna mjesta i razvoj privatnog sektora.

‘Zasluge Donalda Trumpa’

“Ne bismo bili ovde da nije predsjednika [SAD-a Donalda] Trumpa, koji je vjerovao da se nešto drugo može desiti. Vjerovao je da se privreda može staviti u prvi plan, kao i akcenat na radna mjesta. Data su obećanja narodu Srbije i hoćemo da nas smatrate odgovornim. Ovo nisu samo riječi na papiru, već poslovi za ljude koji ovdje žive”, poručio je Grenell i istakao da je to poruka za građane Srbije.

Kako je rekao, predsjednik i SAD vjeruju u snagu privatnog sektora, da način razmišljanja “spolja” doprinese da i vlada shvati na koji način privatni sektor može “cvjetati”.

“Simbolika u političkim razgovorima nikada neće moći ljudima da plati kiriju, to radi privatni sektor”, rekao je Grenel.

Ono što je postignuto u Washingtonu djeluje i jeste veliko, istakao je on.

“Simbolika jeste značajna, ali se tiče otvaranja radnih mjesta. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da riječi na papiru nisu dovoljne dok ne dođe do masovnog otvaranja radnih mjesta, do ekonomskog razvoja i dok porodice ne počnu da ostaju u ovom regionu”, kazao je Grenell.

Potpisivanjem ekonomskog sporazuma u Washingtonu, Srbija i Kosovo, odnosno njihovi lideri, pokazali su da nisu “zaključani u prošlosti”, već da gledaju u budućnost i da rade za narod, izjavio je Boehler.

Poslovno spajanje regije

Nakon potpisivanja zajedničke izjave s Brnabić, on je istakao da otvaranje ureda DFC-a nije “simbolično”, već da je on otvorena da traje i da je njegov interes da poslovno spaja regiju.

“Lideri Srbije i Kosova su se opredijelili za narod, za poslove, za otvaranje radnih mjesta, a ne za političke podjele”, rekao je Boehler.

Vučić je izjavio da zemlja u koju Amerikanci hoće investirati ima budućnost.

Kazao da je ovo važan dan za Srbiju.

“Što se tiče dolaska DFC-a u Beograd, i kad ostavimo po strani simbolički značaj, tamo gde oni dođu i gde Amerikanci hoće da investiraju, tamo ima budućnosti. To su dobri signali i odlični simboli za takvu zemlju”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Izvor: Al Jazeera i agencije