Grenell: Srbija i Kosovo saglasni da jezero Gazivode nazovu – jezero Trump

Američki diplomata koji je juče posjetio jezero Gazivode (Twitter/RichardGrenell)

Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po aktuelnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, objavio je na Twitteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Richard Grenell, prenosi Beta.

“Kako nazvati jezero koje za Kosovo i Srbiju predstavlja ozbiljnu prepreku uprkos kompromisu koji su osmislile SAD za pokretanje studije o izvodljivosti radi stvaranja radnih mjesta i više energije za regiju… pa su se obje strane složile s novim imenom: Jezero Trump”, napisao je Grenell na Twitteru.

Američki diplomata koji je juče posjetio jezero Gazivode uz objavu je postavio i fotografije jezera sa natpisom “Jezero Trump” i linkom na tekst objavljen u jučerašnjoj Gazeti Express.

Beogradski mediji prethodno su objavili fotografije jezera Gazivode, brane i mosta sa transparentom na engleskom jeziku “Predsedniče Tramp, kosovski Srbi zahvaljuju Vam na tome što donosite mir”.

Vučić i Hoti su u Washingtonu u prisustvu Trumpa potpisali sporazum nazvan “Ekonomska normalizacija” koji ima dvije verzije s razlikom u posljednjoj tački, dok je ostali tekst identičan.

Dokumentom koji su Srbija i Kosovo potpisali 4. septembra u Washingtonu o normalizaciji ekonomskih odnosa predviđa se, pored drugog, izvođenje studije o izvodljivosti podjele energetskih resursa jezera Gazivode.

Izvor: Agencije