Grenell: Srbija i Kosovo moraju brzo i blisko sarađivati

Prije susreta s Vučićem u Beogradu Grenell je u Prištini razgovarao s Thacijem (Tanjug)

Nakon boravka u Prištini i susreta s političarima s Kosova specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell sastao se u četvrtak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručivši mu da će dvije strane “morati blisko i brzo surađivati”.

“Cilj je da naše partnere u Srbiji i na Kosovu dovedemo do sveobuhvatnog rješenja kako bi se razriješile točke sukoba u regiji. Obje će strane morati blisko i brzo surađivati, gledajući u budućnost”, rekao je Grenell, prenosi Tanjug.

“Kompromisno rešenje za Kosovo može biti postignuto samo uvažavanjem legitimnih interesa Srbije”, odgovorio je Vučić nakon susreta u Beogradu.

Prema priopćenju iz kabineta predsjednika Srbije, Vučić je naglasio opredjeljenost Srbije za rješavanje odnosa te države i Kosova dijalogom.

Bez izjava u Prištini

Grenell je prenio da je “snažno uvjerenje Trumpove administracije da su ekonomski razvoj, kreiranje novih radnih mjesta i povećanje prilika u području trgovine ključni dio za osiguranje trajnog mira”.

Uoči Grenellova dolaska u Beograd američko veleposlanstvo u Srbiji objavilo je na svom Twitter-nalogu njegovu poruku.

“Građani Srbije i Kosova žele mir, ekonomski razvoj, radna mjesta i bolji život za svoju djecu”, napisao je Grenell.

Prethodno se Grenell u Prištini sastao s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem i čelnicima tamošnjih stranaka, no nije davao izjave nakon tih susreta.

Izvor: Agencije