Grenell poručio Srbiji i Kosovu šta od njih očekuje

Richard Grenell, Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić kaže da je spreman s Richardom Grenellom razgovarati o svemu, ali da je stav Srbije poznat (Tanjug)

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell je, poslije niza susreta s dužnosnicima Kosova u Prištini, doputovao u Beograd, gdje će se u petak sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon susreta očekuje se zajednička tiskovna konferencija.

Prethodno poručio da Kosovo mora ukinuti 100-postotne pristojbe na uvoz robe iz Srbije, a Srbija istodobno mora zaustaviti diplomatsku kampanju za povlačenje priznanja neovisnosti Kosova, prenosi Hina.

“Rekao sam na Kosovu da moraju ukinuti pristojbe, ali ću istodobno inzistirati i da Srbija prestane s kampanjom za povlačenje priznanja Kosova. To se mora dogoditi u isto vrijeme i, da budem iskren, mislim da će se to uskoro dogoditi”, rekao je Grenell novinarima u Beogradu.

Naglasio je kako se treba usredotočiti na razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta, a ne na politička pitanja, i dodao da osjeća “dobru energiju” na obje strane.

SAD ne želi gubiti vrijeme

“Ali, predsjednik [SAD-a Donald] Trump mi neće dopustiti da ovo dugo radim ukoliko neće biti napretka”, napomenuo je Grenell, koji očekuje da će obje strane povući poteze koji će ih vratiti za pregovarački stol.

Grenell je, na pitanje Radija Slobodna Europa (RFE), kada SAD očekuju dogovor Srbije i Kosova, s obzirom da je dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije u Bruxellesu u zastoju dulje od jedne godine, istaknuo kako Sjedinjene Američke Države “ne žele gubiti svoje vrijeme”.

Njegova je namjera, kako su prenijeli beogradski mediji, da obje strane “pogura jednu prema drugoj” i u nastojanju da dvije strane okrene ka budućnosti, a ne prema prošlosti.

“Mislim da je malo vremena da se iskoristi ova prilika i zaista se nadam da će i Srbi i narod Kosova i njihove vlade iskoristiti ovu priliku”, poručio je Grenell u rezidenciji američkog veleposlanika u Beogradu.

‘Dvije stvari moraju se dogoditi’

Prema navodima RFE-a, Grenell je u Beogradu ponovio što je sve poručio sugovornicima u Prištini, istaknuvši da se dvije stvari “zaista moraju dogoditi”, a to je ukidanje carinskih pristojbi te obustava kampanje kojom Beograd pokušava ishoditi što više povlačenja priznanja neovisnosti Kosova, kako bi onemogućio prijem Kosova u Ujedinjene narode.

Grenell je tokom boravka u Prištini čelnicima Kosova, među kojima i mandataru za sastav nove vlade Albinu Kurtiju, rekao da je neophodno ukidanje carinskih pristojbi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije.

To bi se, po njegovoj ocjeni, trebalo dogoditi u isto vrijeme kad i prestanak kampanje koju Beograd vodi u svijetu za povlačenje priznanja neovisnosti Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je spreman razgovarati o svemu sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a, ali da je stav Srbije poznat, prenio je Tanjug.

Izgubili stotine miliona eura

Upitan da komentira Grenellovu izjavu da Kosovo mora ukinuti takse, a da će od Srbije tražiti da zaustavi kampanju povlačenja priznanja neovisnosti Kosova, on je kazao da do sada nije dobio taj prijedlog Grenella.

“Spreman sam da razgovaram o svemu, ali čini mi se da iz ovih mojih reči možete da razumete kakav je stav Srbije”, rekao je Vučić novinarima na kraju posjeta Jeruzalemu.

Kazao je kako onaj tko upravlja zemljom mora voditi računa o njezinim ekonomskim interesima i naglasio da je Srbija izgubila stotione milijuna eura zbog pristojbi koje su Srbiji uvedene, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije je, također, rekao da netko tko uvodi pristojbe rušeći CEFTA sporazum i suprostavljajući se temeljnim normama civiliziranog društva ne može postavljati uvjete.

Izvor: Agencije