Grenell ostaje američki izaslanik za pregovore Srbije i Kosova

Richard Grenell
Neki stručnjaci smatraju da stil Richarda Grenella više liči na maltretiranje, nego na pregovaranje (EPA)

Američki diplomat Richard Grenell ostat će specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova, potvrdio je njegov glasnogovornik Dick Custin.

“Grenell se raduje idućoj raspravi o dijalogu [Srbije i Kosova] čim bude utvrđen sastav vlade [Kosova]”, rekao je Custin za Radio Slobodna Europa (RFE), prenosi agencija Beta.

Njemačka agencija dpa javila je ranije da će se Grenell za nekoliko tjedana povući s pozicije veleposlanika SAD-a u Njemačkoj.

Grenell je potom to potvrdio na Twitteru, prenoseći objavu Daily Wirea s viješću o njegovom povlačenju s mjesta veleposlanika u Berlinu, uz komentar “istina”, prenosi Beta.

Američki diplomat je do sada obavljao i dužnost direktora nacionalnih obavještajnih službi u Washingtonu, a Senat Kongresa SAD-a ovog je tjedna na tu poziciju postavio republikanskog kongresmena Johna Ratcliffea.

Pisma namjere

Agencija dpa javila je da će Grenella na mjestu veleposlanika u Berlinu zamijeniti vršiteljica dužnosti zamjenika Robin Quinville.

Grenell je u listopadu 2019. imenovan za specijalnog Trumpovog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova.

Ta odluka bila je iznenađujuća, budući da je krajem kolovoza 2019. diplomat Matthew Palmer imenovan za specijalnog izaslanika američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan.

Grenell je početkom 2020. godine uspio u tome da predstavnici Srbije i Kosova potpišu tri pisma namjere – za obnovu željezničkog, zračnog i cestovnog prometa.

Izvor: Agencije