Grenell: Mini Shenzhen zona za Kosovo i Srbiju

Mladima na Kosovu i u Srbiji potrebni su rad i nada, rekao je Richard Grenell (EPA)

Specijalni predstavnik Bijele kuće za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell izjavio je da je ono što on radi u tom procesu jeste koncentrisanje na ekonomske odnose i stvaranje “mini Shenzhen zone”.

“Smatramo da je to veoma dobra ideja – da kreiramo nova radna mjesta u regiji i pokušamo spojiti dvije strane ekonomski, trgovinski”, rekao je Grenell u intervjuu za američku televiziju Newsmax.

On je dodao da tek poslije toga mogu da dođu na dnevni red politička pitanja, kao drugi korak, prenio je Tanjug.

Grenell nije objasnio svoju paralelu, odnosno šta bi takva zona značila u slučaju ekonomskih odnosa Kosova i Srbije, da li je riječ o nekakvoj ekonomskoj uniji ili samo tijesnim ekonomskim odnosima.

Specijalna ekonomska zona Shenzhen osnovana je u maju 1980. godine i prva je posebna ekonomska zona u Kini.

Mnogi proizvođači orijentirani prema izvoznim tržištima proizvode i sastavljaju robu u toj zoni.

Zone široke političke i institucionalne autonomije

Svjetska banka u jednom izvještaju navodi da su karakteristike te zone široka politička i institucionalna autonomija, javno-privatno partnerstvo i velike strane direktne investicije, kao i veliko ulaganje kineske dijaspore.

Grenell je u intervjuu Newsmaxu još rekao da su “neki takozvani stručnjaci” pritisnuli dvije strane da razgovaraju samo o političkim pitanjima.

“Odlučili smo da se uključimo, jer postoji duga historija sa toliko stručnjaka, takozvanih stručnjaka, koji su ih samo gurnuli u političke probleme, zanemarujući ekonomske”, rekao je Grenell.

On je dodao da su mladima na Kosovu i u Srbiji potrebni rad i nada.

‘Trump se neće sastati s Vučićem’

“Kada sam razgovarao o problemima mladih na Kosovu i poslovnoj zajednici, kao i u Srbiji, bilo je jasno da žele ekonomski razvoj, žele nova radna mjesta, žele nadu”, rekao je on.

Grenell je sporazum postignut u aviosaobraćaju nazvao historijskim, rekavši da je potpisan prvi put poslije 21 godinu.

Specijalni predstavnik je demantovao informaciju da će se američki predsjednik Donald Trump sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koju je objavio New York Times.

“Times je ispravio navode iz teksta o Srbiji i Kosovu. Nisam iznenađen, jer su pisali tekst a nikada nisu niti razgovarali sa mnom”, napisao je na Twitteru Grenell.

Izvor: Agencije