Grenell: Lažna vijest da je SAD za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova

Ja sam za ono što se strane u dijalogu dogovore, poručio je Richard Grenell (EPA)

Specijalni zastupnik predsjednika SAD-a Richard Grenell demantovao je danas da su Sjedinjene Američke Države otvorene za razmjenu teritorija Srbije i Kosova.

“Lažne vijesti”, napisao je Grenell na svom Twitter nalogu, komentarišući članak koji je jučer objavio EUobserver, prenosi Tanjug.

Odgovorivši direktno na tvit te redakcije, Grenell je poručio da ga nikada nisu pozvali ili mu pisali da odgovara na ta pitanja.

“Ja sam za ono što se strane u dijalogu dogovore, fokusiran sam na ekonomski razvoj, a ne politiku”, rekao je Grenell.

Idealno je uzajamno priznanje

EUobserver jučer je objavio razgovor sa specijalnim predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer, pod naslovom “Sjedinjene Američke Države još uvijek otvorene za razmjenu teritorija Kosova i Srbije”, a u tekstu se konstatuje da se toj ideji protivi Njemačka.

U tvitu koji je taj medij podijelio uz link koji vodi do teksta piše da je “plan o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova i dalje popularan u američkim krugovima sa Richardom Grenellom, koji nastavlja da promoviše prošlogodišnju ideju o brzom dogovoru o priznanju”.

EUobserver navodu i to da Palmer nije želio odgovoriti na pitanje o tome da li je pozicija SAD-a suprotna njemačkom stavu da bi dogovor Srbije i Kosova o razmjeni teritorija mogao destabilizirati regiju.

“Ono što mi podržavamo je da strane nađu način da se vrate za pregovarački stol, da stave na pregovarački stol sva važna pitanja i da pronađu put ka normalizaciji odnosa”, kazao je Palmer, prenijela je Beta.

“Idealno bi bilo uz uzajamno priznanje. Voljeli bismo vidjeti uzajamno priznanje Srbije i Kosova kao ishod tog procesa”, dodao je on.

Izvor: Agencije