Grenell i Ambasada SAD-a: Poštujte odluke Ustavnog suda Kosova

Ambasada SAD-a na Kosovu pozvala je sve institucije i političke stranke da prihvate odluku Ustavnog suda (Reuters)

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell izjavio je da bi svi trebali poštovati odluku Ustavnog suda Kosova kojom se potvrđuje dekret predsjednika Hashima Thacija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara nove vlade.

Grenell je u saopćenju naveo da “ne može dočekati da nastavi rad s Kosovom”, prenosi Tanjug.

“Ustavni sud je donio odluku. Da bi se osigurao mir i stabilnost i podržao integritet pravosudnog sistema Kosova, svi moraju poštovati odluku Ustavnog suda. Jedva čekam da nastavim svoj posao s narodom Kosova i njihovom vladom”, rekao je Grenell.

Ambasada SAD-a na Kosovu pozvala je sve institucije i političke stranke da prihvate odluku Ustavnog suda.

Ambasada je u saopćenju objavljenom na Twitteru zamolila sve lidere da rade zajedno “za mirnu tranziciju u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve građane Kosova”.

‘Mnogi izazovi očekuju Kosovo’

Ustavni sud je odlučio u četvrtak da odobri dekret predsjednika Kosova o imenovanju mandatara, čemu se protivi Pokret Samoopredjeljenje dosadašnjeg premijera Albina Kurtija.

Thaci je naglasio da svi politički akrteri na Kosovu trebaju poštovati odluku Ustavnog suda, koji je odobrio njegov dekret o imenovanju Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara nove vlade.

Na Facebook profilu napisao je da političke stranke i sve institucije moraju pokazati političku zrelost, poštovanje i posvećenost zakonu i institucijama.

“Moraju provoditi i poštovati tumačenje Ustava i usaglašenost zakona i drugih akata s Ustavom. Mnogi izazovi očekuju Kosovo”, naveo je Thaci.

Dodao je da je bio uvjeren da je svaki korak koji je napravio u potpunom skladu s Ustavom i poručio da mu je drago što je Ustavni sud to potvrdio.

Thacijevom dekretu protivi se Pokret Samoopredjeljenje, najjača pojedinačna stranka u Skupštini, koja nije uspjela forimrati većinu te zahtijeva nove izbore.

Izvor: Agencije