Grenell dao Beogradu i Prištini konkretne zadatke

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell poručio je da kosovske takse na robu iz Srbije moraju biti ukinute, a da Beograd treba obustaviti kampanju čiji je cilj povlačenje odluka o priznanju nezavisnosti Kosova, prenosi Hina.

Ukidanje taksi doprinijet će normalnijoj situaciji u ekonomiji, rekao je Grenell nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, naglasivši da mu je i “mnogo poslovnih ljudi na Kosovu” reklo da su saglasni s ukidanjem taksi.

“Siguran sam da se tome približavamo”, rekao je američki zvaničnik na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije.

Vučić je, međutim, istakao da ne prihvata znak jednakosti između povlačenja taksi i povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

“Za mene to nije isto jer su takse uvedene bez razloga”, rekao je Vučić, navodeći da je Srbija “imala fer predlog” jer je Prištini nuđena pauza, da ona ukine takse, dok bi Srbija napravila pauzu u kampanji povlačenja priznanja nezavisnosti, ali da je to odbijeno.

Vučić je pohvalio Grenella da je fer u razgovorima jer “u lice kaže i ono što vam se sviđa i što vam se ne sviđa”.

Svijetla budućnost Kosova i Srbije

Grenell je, pak, ustvrdio da “nema agendu ni plan nego želi pogurati Beograd i Prištinu i potaći ih da dođu do onoga što žele”.

“Pokušavam se fokusirati na svijetlu budućnost naroda Kosova i Srbije”, rekao je, ponovivši da mu je cilj potaći Beograd i Prištinu da “rade na ekonomiji i stvore šansu za mlade” kako ne bi odlazili u inozemstvo.

“Ne mogu predviđati budućnost, ali postoji energija za ostvarenje napretka”, ustvrdio je i naglasio da “neće nametati ideje” te da će se povući ako Beograd i Priština ne budu željeli razgovarati.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika najavio je da će s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem i drugim albanskim vođama razgovarati o uspostavljanju željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, što je bila jedna od tema razgovora s Vučićem.

Načelan dogovor o tome postignut je, ustvrdio je Grenell, a Vučić je potvrdio spremnost Beograda da radi na uspostavljanju željezničke linije između Beograda i Prištine.

Zahvalivši Grenellu “što je razumeo potrebe Srbije”, Vučić je naglasio da “Srbija i njen narod žele da budu poštovani, a ne uglavnom ponižavani kao u nekim ranijim vremenima”.

Grenell doputovao s Kosova

Vučić je najavio i sastanak koji će Grenell imati u ponedjeljak u Berlinu sa stručnjacima za željeznicu te naglasio da su nakon potpisivanja pisma o namjerama za uspostavljanje zračne linije Beograd – Priština neophodni tehnički koraci i preduvjeti.

“Predstoje tri-četiri koraka u vezi sa vazdušnom linijom – sporazum Direktorata za civilno vazduhoplovstvo sa KFOR-om, donošenje lex specialisa u Skupštini Srbije, kao i sporazum sa Lufthansom”, rekao je Vučić.

“Važno nam je da trgujemo, da radimo sa Albancima zbog Srba na Kosovu i Metohiji”, naglasio je predsjednik Srbije.

Grenell je u Beograd doputovao iz Prištine, gdje se u prethodna dva dana susreo s kosovskim zvaničnicima te s mandatarom za sastav buduće vlade Kosova Albinom Kurtijem, kome je prenio očekivanja Washingtona u vezi s neophodnošću ukidanja taksi kao preduvjeta da se Priština i Beograd ponovo dovedu za pregovarački sto.

Pregovor o normaliziranju odnosa Beograda i Prištine zamrznuti su od kraja 2018, kada su kosovske vlasti uvele takse od 100 posto na robu iz Srbije (i Bosne i Hercegovine) u znak odmazde zbog kampanje koju srbijanska diplomatija vodi za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti i sprečavanje prijema Kosova u međunarodne organizacije – Interpol i UNESCO, te članstvo u UN-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije