Oglasi

Greif: Mučenja u Jasenovcu bila monstruoznija nego u Auschwitzu

Glavni historičar izraelskog Instituta za istraživanje Holokausta istakao da se pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu počinjenom u Jasenovcu ne smije više šutjeti.
Gideon Greif je kaže glavni historičar izraelskog Instituta za istraživanje Holokausta Shem Olam EPA - Arhiva

Koncentracioni logor Jasenovac bio je "pakao na Zemlji”, kaže glavni historičar izraelskog Instituta za istraživanje Holokausta Shem Olam Gideon Greif.

On je upozorio na nastojanja da se izbriše i revidira historija, što "liči na pokušaje da se ukine Holokaust".

Greif je naveo da se koncentracioni logor Jasenovac i druga gubilišta iz njegovog "sistema" razlikuju od ostalih nacističkih logora zato što su mučenja u Jasenovcu bila mnogo monstruoznija nego u Auschwitzu i ostalim nacističkim logorima, te i zbog činjenice da u njima nisu učestvovali njemački vojnici.

On smatra da hrvatska Vlada i neki historičari i dalje pokušavaju da krivotvore činjenice i nastavljaju sa revizijom historije logora Jasenovac i drugih gubilišta.

Greif je istakao da se "pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu počinjenom u ovom logoru ne smije više šutjeti", jer je nekoliko stotina hiljada nevinih ljudi, žena djece i muškaraca na najsvirepiji mogući način pobijeno i mučeno u ovom, ali i drugim logorima širom tadašnje Hrvatske, "te da je postojao poseban sistem, odnosno logor za mučenje djece".

Na zvaničnoj komemoraciji održanoj u aprilu 2015. godine hrvatski premijer Zoran Milanović obratio se prisutnim antifašističkim organizacijama i preživjelim logorašima i rođacima žrtva, ali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije se ni pojavila na komemoraciji, naveo je Greif.

Najgora vrsta zla

On je naglasio da "priča o ubijenima u Jasenovcu nije samo priča o smrti - to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti".

"Počinioci zločina uživali su u zvjerstvima i patnjama svojih žrtava i neprestano su razvijali nove načine mučenja i nanošenja boli", rekao je Greif u intervjuu i dodao da u Jasenovcu, "smrt sama po sebi nije bila dovoljna".

On je naveo da je poražavajuće to što mnoge njegove kolege historičari ne znaju ništa o Jasenovcu.

"Čak ne znaju ni u kojoj je državi se dogodio, a kamoli da ga lociraju. A historija ubijenih u Jasenovcu nije samo historija smrti, već historija o zvjerstvima, zlu, sadizmu i nečoveštvu. U koncentracionim logorima koje su vodili Hrvati smrt je smatrana vrhunskom vrijednošću", rekao je Greif.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.