Oglasi

Greenpeaceu 2,7 miliona eura u nagodbi s Rusijom

Nagodbom bi se trebao okončati višegodišnji pravni spor, nakon što su ruske vlasti zaplijenile 'Arctic Sunrise', Greenpeacov brod koji je plovio pod holandskom zastavom.
Ruski agenti zauzeli su 'Arctic Sunrise' u međunarodnim vodama nakon protesta protiv naftne platformeEPA/Ilustracija

Greenpeace će od Rusije dobiti 2,7 miliona eura u sklopu nagodbe između Holandije i Moskve, objavila je ta organizacija za zaštitu okoliša.

Nagodbom bi se trebao okončati višegodišnji pravni spor nakon što su ruske vlasti zaplijenile "Arctic Sunrise", Greenpeacov brod, koji je plovio pod holandskom zastavom, i uhapsile trideset članova posade.

Ruski agenti zauzeli su "Arctic Sunrise" u međunarodnim vodama nakon protesta protiv naftne platforme.

Uhapšeni su mjesece proveli u ruskim zatvorima i pušteni su neposredno uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Holandsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je postignuta "potpuna i konačna nagodba", čiji su detalji povjerljivi.

Sud: Pet miliona eura odštete

Međunarodni arbitražni sud je u julu 2017. godine naložio Rusiji da Holandiji plati više od pet miliona eura odštete zbog incidenta iz 2013. godine.

No, Rusija nije priznala odluku suda.

Rusija je tada odbila učešće u arbitražnom sporu, navodeći da je djelovala u okviru svojih suverenih prava da zaplijeni brod u području međunarodnih voda, gdje Rusija uživa specijalna ekonomska prava.

Iz organizacije Greenpeace saopćeno je tada da odluka suda "odlično potvrđuje pravo na mirne proteste na moru".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.