Greenpeace: Rusija odbija sud i arbitražu

Nizozemska je izrazila spremnost prekinuti akciju pred sudom, ali to neće učiniti sve dok posada Arctic Sunrisea ne bude oslobođena (AP)

Rusija je u srijedu najavila da će bojkotirati proces na Međunarodnom sudu za pravo mora, kojemu se obratila Nizozemska, nakon što su ruske vlasti u rujnu zaplijenile brod pokreta Greenpeacea u ruskome Arktiku, a posadu optužile za gusarstvo.

“Ruska strana obavijestila je Nizozemsku i Međunarodni sud za pravo mora (…) da ona neće sudjelovati u procesu”, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi agencija Ria-Novosti.

Odbacuju arbitražu, ali su za rješenje

Osim toga, Moskva “odbacuje” sudski postupak arbitraže, što ga je, također, pokrenula Nizozemska. U okviru tog postupka dvije zemlje trebaju imenovati svoje arbitre, koji bi pronašli rješenje za spor u vezi sa brodom koji plovi pod nizozemskom zastavom.

“Međutim, Rusija ostaje otvorena za rješenje ove situacije”, rekao je glasnogovornik.

Nizozemska se u ponedjeljak obratila Međunarodnom sudu za pravo mora sa sjedištem u Hamburgu i zatražila hitno oslobađanje 30 članova posade, koji su iz 18 zemalja, a plovili su na brodu Greenpeacea, Arctic Sunriseu. Svi su privedeni dok su prosvjedovali blizu ruske naftne platforme u ruskom Arktiku protiv onečišćenja.

Prvo ročište za nekoliko tjedana

Prvo ročište na kojem bi Rusija i Nizozemska mogle iznijeti svoja stajališta očekuje se za dva do tri tjedna, navodi sud.

Ruske obalne straže presrele su Arctic Sunrise krajem rujna u Barentsovu moru, pošto su neki članovi posade ušli na naftnu platformu i ondje pokušali razviti zastavu kojom upozoravaju na ekološke prijetnje zbog eksploatacije nafte.

Svi članovi posade u pritvoru su u Murmansku i optuženi su “za organizirano gusarstvo”, zbog čega im prijeti kazna od 15 godina zatvora.

Nizozemska je izrazila spremnost prekinuti akciju pred sudom ako Rusija želi razgovarati o pravnim pitanjima, ali to neće učiniti sve dok posada Arctic Sunrisea ne bude oslobođena.

Izvor: Agencije