Oglasi

Greenpeace: Rusija odbija sud i arbitražu

Rusija ne namjerava sudjelovati u procesu ni arbitraži pred Međunarodnim sudom zbog zapljene Greenpeaceovog broda.
Nizozemska je izrazila spremnost prekinuti akciju pred sudom, ali to neće učiniti sve dok posada Arctic Sunrisea ne bude oslobođenaAP

Rusija je u srijedu najavila da će bojkotirati proces na Međunarodnom sudu za pravo mora, kojemu se obratila Nizozemska, nakon što su ruske vlasti u rujnu zaplijenile brod pokreta Greenpeacea u ruskome Arktiku, a posadu optužile za gusarstvo.

"Ruska strana obavijestila je Nizozemsku i Međunarodni sud za pravo mora (...) da ona neće sudjelovati u procesu", rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi agencija Ria-Novosti.

Odbacuju arbitražu, ali su za rješenje

Osim toga, Moskva "odbacuje" sudski postupak arbitraže, što ga je, također, pokrenula Nizozemska. U okviru tog postupka dvije zemlje trebaju imenovati svoje arbitre, koji bi pronašli rješenje za spor u vezi sa brodom koji plovi pod nizozemskom zastavom.

"Međutim, Rusija ostaje otvorena za rješenje ove situacije", rekao je glasnogovornik.

Nizozemska se u ponedjeljak obratila Međunarodnom sudu za pravo mora sa sjedištem u Hamburgu i zatražila hitno oslobađanje 30 članova posade, koji su iz 18 zemalja, a plovili su na brodu Greenpeacea, Arctic Sunriseu. Svi su privedeni dok su prosvjedovali blizu ruske naftne platforme u ruskom Arktiku protiv onečišćenja.

Prvo ročište za nekoliko tjedana

Prvo ročište na kojem bi Rusija i Nizozemska mogle iznijeti svoja stajališta očekuje se za dva do tri tjedna, navodi sud.

Ruske obalne straže presrele su Arctic Sunrise krajem rujna u Barentsovu moru, pošto su neki članovi posade ušli na naftnu platformu i ondje pokušali razviti zastavu kojom upozoravaju na ekološke prijetnje zbog eksploatacije nafte.

Svi članovi posade u pritvoru su u Murmansku i optuženi su "za organizirano gusarstvo", zbog čega im prijeti kazna od 15 godina zatvora.

Nizozemska je izrazila spremnost prekinuti akciju pred sudom ako Rusija želi razgovarati o pravnim pitanjima, ali to neće učiniti sve dok posada Arctic Sunrisea ne bude oslobođena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.