Greening: Utješne riječi ne pomažu Sirijcima

Utješne riječi neće dati sklonište i pomoć koje sirijskim izbjeglicama trebaju (AFP)

Velika Britanija obavezala se pružiti humanitarnu pomoć od 21 milion funti (25 miliona eura) sirijskom stanovništvu, izjavila je ministrica za međunarodni razvoj Justine Greening tokom posjete izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu.

Od te svote 10 miliona funti (12 miliona eura) namijenjeno je pomoći susjednom Jordanu radi suočavanja sa svakodnevnim priljevom hiljada Sirijaca koji bježe od sukoba, piše u priopćenju njezina ministarstva primljenom u Londonu.

Zimski period

Druga polovica pomoći namijenjena je izbjeglim Sirijcima u drugim zemljama u regiji, za šatore i pokrivače u zimskom razdoblju.

Namijenjena je i opskrbi hranom i njezi “za više desetina hiljada osoba teško ranjenih i bolesnih u Siriji”.

Justine Greening pozvala je međunarodnu zajednicu da poveća pomoć izbjeglicama, nekoliko dana prije donatorske konferencije u Kuvajtu.

Pomoć izbjeglicama

“Velika Britanija i nekoliko drugih zemalja od početka je bilo neposredno spremno odgovoriti na krizu. No, dok mali broj njih radi puno, velika većina ne radi dovoljno. To je naprosto neprihvatljivo”, ocjenjuje ona u priopćenju.

“Utješne riječi neće dati sklonište i pomoć koje sirijskim izbjeglicama trebaju. Novac hoće”, dodaje ona.

S novom pomoći iznos humanitarne pomoći koju Velika Britanija pruža Siriji penje se na 89,5 miliona funti, objavilo je ministarstvo.

Izvor: Agencije