Oglasi

Greenblatt: Trump odgovoran za povećanje antisemitizma u SAD-u

Broj antisemitskih incidenata u SAD-u veći je za 57 posto, a uključuje fizičke napade, vandalizam i napad na jevrejske institucije.
Prošle godine bilo je 1.986 antisemitskih incidenataEPA

Broj antisemitskih incidenata u SAD-u porastao je za 57 posto u odnosu na 2016. godinu, prema podacima Antidifamacijske lige (ADL), a za to povećanje čelnik organizacije djelomično okrivljuje predsjednika Donalda Trumpa.

U izvještaju organizacije navodi se da je prošle godine bilo 1.986 takvih incidenata, uključujući i fizičke napade, vandalizam i napade na jevrejske institucije, dok ih je 2016. bilo 1.267. 

Čelnik ADL-a Jonathan Greenblatt rekao je da Trump snosi dio odgovornosti za povećanje broja incidenata jer nije osudio događaje poput rasističkog skupa u Charlottesvilleu u Virginiji prošlog ljeta, kao ni incidente u kojima se prijeti bombom, skrnavljenja groblja i nasilje u školi.

Poruke na Twitteru

"Neke od njegovih poruka na Twitteru i retorika ohrabrili su najgore segmente društva, antisemite i fanatike", rekao je Greenblatt u telefonskom intervjuu.

"Predsjednikovi komentari na skupu o tome da postoje dobri ljudi na obje strane bili su najniži nivo pod njegovim vodstvom i za vrijeme njegovog predsjedničkog mandata", kazao je Greenblatt.

Na konferenciji za novinare u februaru 2017. Trump je za sebe ustvrdio da je najmanje antisemitska osoba koju ste sreli u cijelom svom životu, dodajući da je i najmanje rasistička osoba. Često napominje da su mu kćerka i unuci Jevreji, kao i njegovi zaposlenici.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.