Grčkoj vladi izglasano povjerenje

Premijer Alexis Tsipras je pred izglasavanje povjerenja u parlamentu izjavio da Grčka neće tražiti produženje zajma (AFP)

Novoj grčkoj vladi u utorak je izglasano povjerenje u parlamentu pred ključne pregovore te zemlje s Europskom unijom o načinu otplate duga kreditorima.

Sa 162 glasa “za” i 137 glasova “protiv” grčki zastupnici, kojih u parlamentu ima ukupno 300, podržali su plan nove vlade da s eurozonom dogovori nove uvjete otplate svog duga, što bi im omogućilo da ukinu veći dio mjera štednje, koje je službena Atena morala uvesti u zamjenu za paket pomoći dodijeljen 2010. godine od strane EU i MMF-a, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Tsipras: Nećemo tražiti produženje zajma

Premijer Alexis Tsipras je pred izglasavanje povjerenja u parlamentu izjavio da Grčka neće tražiti produženje zajma, unatoč pritisku njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea da to učini.

“Želim ponoviti i danas, bez obzira koliko to Schaeuble bude tražio, mi nećemo tražiti produženje zajma”, rekao je Tsipras dan uoči izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja eurozone u Bruxellesu.

Tsipras je dodao i da Schaeuble stvara “iracionalne” sugestije, kao što je ona kako se zemlja treba nositi s dužničkom krizom i optužio ga da pokušava učiniti situaciju još gorom.

“Schaeuble iznosi neracionalne predloge, da zatražimo beskrajno produžavanje jedne greške”, istaknuo je Tsipras, misleći na sporazum o zajmu s EU i MMF-om iz 2010. koji je, prema mišljenju vlade, financijski zaglibio Grčku.

Schaeuble: Grčka mora dogovoriti program s kreditorima

Wolfgang Schaeuble je u utorak u Istanbulu rekao da Grčka mora dogovoriti program s kreditorima ako želi osigurati europsku financijsku pomoć za svoju dužničku krizu.

“Ako žele našu pomoć, morati će dogovoriti program s kreditorima. Još mi nije jasno kako Grčka misli to postići”, izjavio je Schaeuble po dolasku na sastanak skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta u Istanbulu, prenosi France Press.

“Nismo mi ti kojima je potreban program. Njemačka nema potrebu za programom. Spreman sam pružiti svu potrebnu pomoć, ali ako oni ne žele moju pomoć, onda u redu”, rekao je on i dodao da ne zna kako će financijska tržišta reagirati u slučaju da ne bude programa za Grčku.

Izvor: Agencije