Oglasi

Grčkoj nova tranša kredita od 8,5 milijardi eura

Grčka je ranije pristala na kompromis o novim reformama, nastojeći prekinuti zastoj u pregovorima s kreditorima.
Grčka je ranije pristala na kompromis o novim reformamaArhiva

Eurozona je odobrila isplatu nove tranše kredita Grčkoj u iznosu od 8,5 milijardi eura, tačno u trenutku kada zvaničnoj Atini dospijevaju na naplatu dugovanja.

"Odbor direktora Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) je odobrio isplatu treće tranše u iznosu od 8,5 milijardi eura iz programa finansijske pomoći ESM-a Grčkoj", navodi se na Twitter nalogu tog spasilačkog fonda eurozone, a prenosi AFP.

Grčka je ranije pristala na kompromis o novim reformama, nastojeći prekinuti zastoj u pregovorima s kreditorima - Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) - kako bi deblokirala isplatu nove tranše iz međunarodnog paketa pomoći.

Neslaganje između Brisela i MMF-a

Pregovori eurozone i MMF-a povodom grčke dužničke krize mjesecima su bili u zastoju zbog neslaganja između Brisela i međunarodne finansijske institucije sa sjedištem u Washingtonu o pitanju ublažavanja tereta duga Atini i budžetskih ciljeva, dok se istovremeno Atina protivila dodatnim reformama.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble nedavno je ponovio snažno protivljenje prema otpisu grčkog duga, navodeći da takvo nešto nije moguće prema Lisabonskom sporazumu osim u slučaju da Grčka napusti eurozonu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.