Grčki sud zabranio vjerske službe tokom Uskrsa

Skoro sve vjerske zajednice u svijetu obustavile su vjerska okupljanja (EPA)

Viši sud u Grčkoj odbacio je u utorak žalbe kojima se traži da se ukine zabrana vjerskih službi tokom uskršnjih praznika.

Sudije Državnog vijeća saopćile su da je nedavno objavljena mjera zabrane prisustva vjerskim službama, kao dio mjera u ograničenju kretanja u borbi protiv korona virusa, u javnom interesu, prenosi AP.

U Grčkoj je 81 osoba preminula od posljedica korona virusa, a vlasti tvrde da su se ograničenja do sada pokazala kao efikasna.

Zamjenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias rekao je da bi ti napori mogli biti ugroženi ukoliko Grci prestanu biti tokom Uskrsa, koji se u toj državi obilježava 19. aprila.

Prema podacima stranice Worldometers, koja se poziva na zvanične podatke vlada, u Grčkoj su do utorka oboljele 1.832 osobe od novog tipa korona virusa, dok je 81 osoba preminula.

Okupljanja ugrožavaju borbu protiv virusa

Broj zaraženih u svijetu primakao se u utorak cifri od 1,5 miliona, dok je broj umrlih prešao 81.000.

Nešto više od 310.000 osoba se izliječilo.

Skoro sve vjerske zajednice u svijetu obustavile su vjerska okupljanja, kako bi pomogle vlastima u borbi protiv krona virusa.

Neka od najvećih svetišta u svijetu, poput Mekke, ili vjerkih objekta u Jeruselamu, također su zatvorena za vjernike zbog pandemije korona virusa.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo također je pozvao vjernike da izbjegavaju okupljanja u crkvama, kako bi zaštitili sebe i druge.

Izvor: Agencije